Три плажа във Варна остават без концесионери

плаж, Първа буна, Варна, рампа

Снимка freeimages.com

Три плажа във Варна може да останат без концесионери преди откриването на летния туристически сезон, тъй като не са икономически изгодни. Концесионерите на Офицерския плаж, плажа на квартал „Аспарухово“ и плаж „Кабакум юг“ са подали заявление до Министерския съвет с искане за прекратяване на концесиите, съобщи пред БГНЕС Андрей Василев. Основната причина е концесионната такса, която се плаща ежегодно, и нерентабилността на поддръжката на плажовете.

Поддържането на 11 спасителни поста на плажа на „Аспарухово“ струва 70 000 лева на месец, а концесионната такса е около 300 000 лева. Василев е категоричен, че не може да се спечели кой знае колко от шезлонги и чадъри.

Случаят с Офицерския плаж е друг. Частните стопани са се отказали, защото им омръзнало да трупат негативи от това, че години наред плажът е сочен като най-мръсния по цялото българско Черноморие.

След прекратяване на концесията областният управител на Варна трябва да намери наематели на пясъчните ивици преди да е стартирал летният сезон. Другият вариант е плажовете да останат неохраняеми.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *