Вдигат с 15 процента заплатите по морето

Снимка freeimages.com

Минимум с 15 процента ще бъдат увеличени заплатите в частния сектор на туризма по Северното Черноморие по време на предстоящия летен сезон. Това съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. Браншът изпитва недостиг на кадри, а очакванията са сезонът да отбележи ръст от поне 30 процента.

Шеф-готвачите, които ръководят кухни за 100-150 души, започват от стартова заплата в размер на 1200 лева. При сервитьорите и барманите минималното месечно възнаграждение е 500 лева. Голяма част от хотелиерите и ресторантьорите ще разчитат на специалисти от миналия сезон, които са задържали по проекти за обучения и повишаване на квалификацията. Очакванията на бранша обаче са дуалното обучение в професионалните гимназии веднъж завинаги да реши проблема с недостига на кадри в туризма.

Румънците са най-честите туристи за Великденските празници на Северното Черноморие. Голяма част от тях си правят резервации за Гергьовден, тъй като това е официален празник в северната ни съседка.

Все още могат да се намерят пакети за великденските празници. Двудневните пакети са на цени от 100 лева за човек, а тридневните – 200 лева. В тези суми бизнесът предлага СПА и уелнес процедури, безплатно ползване на басейни, някои от обектите предлагат ол инклузив, други имат празнични вечери.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *