Около 13% е делът на туризма в БВП на България

en.wikipedia.org

Делът на туризма в брутния вътрешен продукт (БВП) на България е около 13%, което е с 3% над средния за Европейския съюз. Именно затова секторът е отделен като ясен приоритет на правителството, а целите са ни за привличане на повече инвестиции и по-голяма конкурентоспособност. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на конференцията на високо равнище на Европейската комисия „Привличане на инвестиции в туризма“, съобщиха от министерството на туризма.

„Туризмът е сред водещите икономически отрасли на Европа, а континентът продължава да е най-посещаваният в света. За да защитим това, трябва да предприемем общи действия на ниво Европейски съюз и да започнем да се възприемаме повече като партньори, отколкото като конкуренти“, посочи министърът.

Тя посочи, че се работи за популяризирането на специализираните форми на туризъм, тъй като все още в страната ни основен дял заемат масовият морски и зимен туризъм.

„Спа и екотуризмът са много атрактивни за инвеститори, като ние сме амбицирани да предложим редица административни облекчения при сериозен интерес“, допълни тя.

По време на форума министърът подчерта, че над 26 000 компании работят в туристическия сектор в България, но по-голямата част от тях са малки или средни предприятия.

„Същевременно перспективите са големи, като посрещаме повече от 7 милиона чуждестранни туристи, колкото е и населението на страната“, каза Ангелкова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *