3 милиона чужди туристи посетили България за половин година

плаж, море, туризъм, концесия, Черноморие, хотели

Снимка: pixabay.com, Снимка Министерство на туризма

Повече от 3 милиона и 100 хиляди чуждестранни туристи са посетили България за първите шест месеца на годината. Това е най-силното полугодие за българския туризъм за последните 10 години, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия. Това е ръст от 18 процента в сравнение с 2014 година и цели 60 процента в сравнение с 2007 година.

Най-много поляци са посетили родните курорти – ръстът за летния сезон е внушителен – цели 177 процента. На второ място са чехите – ръст от 92 процента. В челната тройка на чуждестранните туристи се записват и австрийците с ръст от 76 процента през месец юни, следвани от германците – с ръст от 62 процента, унгарци – ръст от 49 процента, и французи – 38 процента. Слаб е ръстът от страна на Русия – едва 18 процента, Великобритания – 18 процента, и Украйна – 22 процента. Румънците, които са избрали български забележителности за лятната си отпуска, са с 44 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.
туризъм, Министерство на туризма, чужди туристи, руски туристи, ръст, концесии, плажове, Министерство на туризма
В нов модул на сайта на Министерството на туризма всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности по българското Черноморие. Все пак министър Ангелкова уточни, че може да има разминавания в обявените в сайта цени и реалните, тъй като концесионерите и наемателите нямат задължение да подават информация към ведомството. Със законодателни поправки обаче се въвежда нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, с която се въвежда изискване за базисни цени на плажните принадлежности още на етап кандидатстване.

Към днешна дата на модула може да бъде открита информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем или на концесия. Тепърва ще бъдат добавени снимки на плажните ивици, допълнителна информация за услугите на тях и др. Предстои разработването на английска версия на модула.

В сайта на Министерството на туризма има контакти, на които могат да бъдат подадени сигнали за нередности на плажа. Това може да стане на телефон 02/ 9046833 и на email: control@tourism.government.bg. До момента са получени повече от 200 сигнала, но голяма част от тях не са свързани пряко с управлението на плажовете или са в компетенциите на други институции. Сигналите са препратени към тях. Министерството на туризма има и мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *