Майстори разказват истории за Русе чрез реплики на експонати

русе, занаяти

Снимки: Община Русе

Майстори от Дунавската задруга на народните художествени занаяти ще изработят близо 20 реплики на експонати от Регионалния исторически музей в Русе, представящи света на русенци от преди два века. Сред тях са уникален абажур, кукла Коломбина, албум за снимки, украсен с мотиви от брюкселска дантела и други. Всички предмети са в специфичен стил, съчетаващ в себе си местната традиция, идващата от Европа нова мода и влиянието на Ориента. Инициативата е в рамките на проекта „В къщите на стария Русе“.

В изработването на репликите участват 20 майстори, като по някои от предметите работят едновременно двама души.

Предвижда се изделията да бъдат готови в средата на октомври, след което  ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей в Русе и ще бъдат подредени в изложба.

Целта на проекта е да се даде възможност на русенските майстори да проучат и усвоят някои уникални и старинни по своята технология ръчни дейности, свързани с бита на старите русенци. От друга страна изработването на реплики на образци от фондовете на музея ще даде възможност, чрез повече изложби, да се увеличи броят на  хората, които  ще надникнат в къщите на стария Русе  през Възраждането. Времето, когато има значим разцвет на занаятите в дунавския град. За това свидетелстват документи за дюкяни и работилници в централната част на Русе. Продуктът, който са създавали майсторите,  невероятни български облекла,  резби, предмети за дома, е съпътствал живота на няколко поколения русенци и е формирал чувство за общност и памет.

русе, занаяти русе, занаяти русе, занаяти русе, занаяти русе, занаяти

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *