Имотни проблеми спъвали Сливен като туристическа дестинация

Сливен

Снимка Община Сливен

Проблемът със собствеността на обектите ни пречи за развием Сливен като културно-исторически център. Това призна кметът на града Стефан Радев по време на дискусията „Чудесата на Сливен“, организирана от в. „Стандарт“. Най-сериозен бил проблемът с минералните бани, Фабриката на Добри Желязков и Карандила.

Община Сливен в момента е собственик единствено на сградата на Централната баня на Сливенските минерални бани, на автобусната спирка и на паркинга с градинката до нея.

„За да говорим за някакви процедури и да привлечем сериозен инвеститор, е необходимо да поискаме терените не само от държавата, но и от различни ведомства, които ги стопанисват“, категоричен е Радев.

На Карандила общината притежава единствено стадиона. Според него за природния парк трябва да бъде изготвен устройствен план, който да предвиди урбанизирана територия.

Акцент на форума беше превръщането на сградата на Фабриката на Добри Желязков в исторически музей с експозиции за Възраждането и историята на хайдушкото движение в България.

„Говорим и за превръщането на сградата на Сливенските минерални бани в туристическа и СПА дестинация, развитието на маршрути, свързани с крепостта Туида, изграждането на нов туристически маршрут между Сливен, Котел и Жеравна за популяризиране на старите български занаяти“, коментира кметът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *