Производството на вино удари 20-годишно дъно

вино, коркови тапи

Снимка: flickr.com/ Gianni Dominici

С над 5 процента се очаква да се понижи световното производство на вино през тази година. Това е с 259 милиона хектолитра по-малко спрямо година по-рано, сочат данните на Международната лозарска и винарска асоциация (OIV). Причина за ниския добив са обилните валежи, които са навредили съществено на лозовите масиви в Южна Америка и Франция.

Според експертите именно заради лошите климатични условия, тази година може да се окаже най-слабата в производството на вино за последните двадесет години.

Най-силно засегнато от проливните валежи е производството на вино в Южна Америка, като Аржентина отчита спад на производството с цели 35% до 8,8 млн. хектолитра, докато производството в Чили се сви с 21% до 10,1 млн. хектолитра, а в Бразилия – спад с цели 50% спрямо миналата година до едва 1,4 млн. хектолитра.

И през тази година световен производител на вино си остава Италия с 48,8 милиона хектолитра. Въпреки запазените лидерски позиции получената продукция е с 2 процента по-малка в сравнение с предходната година. на второ място се нарежда Франция, при която понижението за година е с 12 процента, информира Българско национално радио. На трето място е Испания, чието производство се повишава с 1% до 37,8 млн. хектолитра.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *