Откриха запазени древни кораби по дъното на Черно море

кораб, потънал кораб

Снимка: flickr.com/ Erik Cleves Kristensen

40 напълно запазени древни кораби са открити на дъното на българското черноморско крайбрежие. Това заяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхемптън. На находката се натъкнал заедно с екипа си изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция, с който работи по морския археологически проект „Черно море“. Целта на проучванията е изследване преди всичко на морското дъно.

По думите на Адамс корабите са открити на дълбочина от 150 метра, където няма кислород. Затова и плавателните съдове са напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства.

Част от плавателните съдове са от времето на Османската, а други още от Византийската империя. Те могат да послужат като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България.

„Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията, липсата на кислород на дълбочина 150 метра в Черно море“, поясни Адамс.

Проучванията по проекта са направени с изследователски кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разширение. Другият апарат, който в отчетите е наричан „революционен“ заради техническите си характеристики, има геофизическа апаратура, информира Българска национална телевизия. По време на изследванията той поставил няколко рекорда – потопил се на дълбочина 1800 метра и покрил разстояние от 1250 километра.

Очакванията са работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *