Жители и хотелиери в с. Баня спорят чии са минералните извори

СПА

Снимка freeimages.com

Жителите на разложкото село Баня и хотелиерите в околността спорят чии са минералните извори и кой има право да ги използва. Хотелиерите, естествено, използват даденостите за развитие на СПА туризма и балнеологията, но местните настояват да бъде изградено локално отопление с минерална вода, което да е безплатно за тях. Засега получават отказ. Местната власт предпочита да дава разрешителните на хотелиерите, за да се генерира развитие на сектора, популяризиране на района и разкриване на нови работни места.

В село Баня има шест минерални извора, като в момента пълноценно се използват четири от тях, съобщава БНТ. Минералната вода е разпределена за хотелите и къщите за гости. Издадени са 35 разрешителни за водоползване, тече процедура за още четири. Намеренията на община Разлог са да изгради резервоар и да се използват помпи за отвеждане на водата в район, където има интерес. По план следващата година трябва да започне изграждането на водосборен резервоар, който да осигурява на хотелите гарантирани количества минерална вода.

Какво използват жителите на село Баня? По уличните чешми тече минерална вода, която се използва от всички. Хотелиери дори недоволстват, че местните не се притесняват да мият чиниите си на улицата. Много от жителите на селото, без да имат необходимите разрешителни, са вкарали водата в домовете си със специално поставени за целта тръби. От общината веднага реагирали, което довело до противопоставяне между жителите на село Баня и хотелиерите.

„Водата ще бъде предоставяна единствено за ползване на балнеосанаториуми и хотели, което да осигури работни места“, категоричен е зам.-кметът на Разлог Иван Гюров. В бюджета на община Разлог годишно влизат около 200 000 лева от концесионери на минерална вода. Много обществени сгради в село Баня също се отопляват с минерална вода.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *