Правят интерактивна карта на ски пистите в България

ски

Снимка pixabay.com

Интерактивна карта на ски пистите в България ще помага на скиори и сноубордисти да се ориентират по-лесно. Изготвянето на картата все още е в проект, а идеята е пистите да бъдат отбелязани в различни цветове в зависимост от степента на сложност. Това съобщи в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседание на Националния съвет по туризъм. Картата ще бъде достъпна на сайта на министерството.

Ръст от 4,5 – 5 процента през зимния сезон е най-песимистичната прогноза на туристическото ведомство. Прогнозата е направена на база предварителни заявки за зимните курорти и летищата в Пловдив и София. Отчетен е ръст от 24″ на чартърите от Русия, 20% за полетите от Израел и 74% от заявените чартъри от Ирландия. Увеличава се интереса и от британски туристи. Традиционно има силен интерес към зимните ни курорти от Румъния, Сърбия, Гърция и Македония.

България вече може да се похвали като атрактивна дестинации са по-платежоспособни туристи, подчерта министърът. Доказателство за това били приходите от изминалия летен сезон, когато е отчетен ръст от 17,2% на нощувките в скъпи хотели през месеците юни, юли и август. Приходите от туристи през първите осем месеца на годината са 4,7 млрд. лв., което е с 15% повече от миналогодишните.

Контролът върху хотелиери и ресторантьори е затегнат, похвали се Ангелкова. Вече е стартирала процедура по отнемане на една звезда на хотел от Велико Търново и от 4-звезден той ще остане с три звезди.

„Комисията по декатегоризация действа и всички неизрядни хотелиери и ресторантьори, които не спазват изискванията ще понесат отговорност“, категорична е Ангелкова.

Лицензирането на СПА центровете в България продължава. До момента са подадени 106 заявления за придобиване на такъв статут, като шест от тях са на територията на община Пловдив. Извършени са 34 проверки на място.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *