Общините ще имат право сами да управляват минералните извори

СПА

Снимка: pixabay.com

Общините ще имат право сами да управляват минералните си ресурси и чрез публично-частно партньорство да ги развиват и използват максимално. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята ще бъде осъществена по програма съвместно с Министерството на околната среда и водите.

Преди няколко седмици няколко общини, начело с Варна, призоваха централната власт да им преотстъпи правото на ползване на минералните извори, за да могат да развиват СПА туризма. Ангелкова подчерта, че в момента се използва едва 10 процента от потенциала на СПА туризма в България.

106 заявления за сертифициране на СПА центрове са подадени, а до момента са сертифицирани 34. Според нея това е едно от приоритетните крила за развитие на туризма, заедно с културния туризъм.

Министър Ангелкова припочни, че тази година е отчетен ръст от 30% на чуждестранните туристи. До момента 7 милиона чужденци са посетили страната ни, а до края на годината се очаква още 100 000 чужденци да посетят България. Заедно с българите броят на туристите за тази година е около 11 милиона души. Положителната тенденция вероятно ще продължи и през следващата година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *