Бургазлии тръгват по пътя на „Титаник“, ще прекосяват Северния Атлантик

яхта

Снимка: Община Бургас

Михаил Копанов и Диан Зайков, двама от съвременните най-успешни ветроходци не само в Бургас, но и в страната, ще прекосят Атлантическия океан, но по северния маршрут от Великобритания до САЩ, по който е тръгнал и „Титаник“ през 1912 година. те ще се впуснат в приключението с яхтата „Фурия“.

Прекосяването на Северния Атлантик е най-трудната и най-стара презокеанска ветроходна регата за непрофесионалисти, известна като OSTAR, а във формата за двучленни екипажи – Twostar. Провежда се веднъж на 4 години, по подобие на олимпийските игри. Следващото й издание стартира на 29 май 2017 г. от Плимут, Англия, и финишира в Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ.

Маршрутът минава през зоната на айсбергите. Разстоянието за преминаване е около 3000 морски мили, с курс на плаване от изток на запад – срещу преобладаващите ветрове, при минусови температури, в тежките условия на Северноатлантическия океан. Състезанието се провежда от 1960-та на всеки четири години като регата за самотни мореплаватели, но от 1984 г. има възможност да участват и двучленни екипажи (Twostar).

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *