Българите са най-критични към туризма у нас, чужденците ни харесват

компютър

Снимка pixabay.com

Европейските туристи са изключително доволни от преживяването си в България, твърди ново проучване на агенцията за медийни анализи „Персептика“. Коментиращите в социалните мрежи са предимно позитивно настроени към българските курорти и туристически обекти. Проучването обхваща 82 662 споменавания в социалните и традиционните онлайн медии за периода февруари-юли. През последните два месеца се наблюдава значителен ръст на коментарите и споделянията за пътувания в България в социалните мрежи Twitter и Instagram.

Руснаците генерират най-голям брой коментари по темата. Делът от руските туристи (43% от общия брой споменавания) всъщност надвишава процентният дял на почиващите руснаци в България. Три от четирите водещи държави по брой коментари са част от бившия СССР: Русия, Украйна и Беларус. Румънците генерират 7886 коментара, докато руснаците са безспорен лидер с 35 532 публикации.

68% от руснаците оценяват позитивно туристическите си преживявания, докато положителните коментари от беларусите са 71%. Само 16% от руснаците не са доволни от почивката си спрямо 6% негативни мнения от беларуси. В същото време всеки шести сърбин изразява своето негативно отношение спрямо курортите ни.

Големите летни курорти като „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ очаквано са най-коментираните, тъй като са най-посещавани от чуждестранните туристи. Туристите от Испания, Франция, Португалия и Хърватска се фокусират върху Пловдив и Велико търново.

Отношението ни към бежанците влияе негативно на имиджа ни. Лошото отношение към бежанците е основната причина датските, белгийските и норвежките граждани да избягват страната ни.

Чистите плажове, вкусната храна и приятната и автентична атмосфера на Несебър и Созопол се споменава с добро от източноевропейците. България често е определяна и като по-евтината туристическа дестинация спрямо Гърция и по-сигурната спрямо Турция.

Сърбите и унгарците обаче не са толкова доволни от страната ни. Унгарците се оплакват от дългите опашки по българо-сръбската граница и лошото обслужване по българските курорти. Румънците и поляците оценяват негативно цените в България и отбелязват, че са се повишили през последните години.

Единствените, които се изказват предимно негативно за страната, са самите българи. Над половината от всички мнения, изразени онлайн, критикуват туризма по морето. На фокус са презастрояването, боклуците, мръсотията и растящите цени, които не отговарят на качеството.

Много българи заявяват, че предпочитат да почиват в Гърция, а преди опита за преврат в Турция – и там. Чистите плажове на Гърция често се посочват като пълната противоположност на българското Черноморие и особено на южната част. Достъпът до евтини самолетни билети, предлагани от нискотарифни компании, също оказва въздействие върху българските потребители, подтиквайки ги да предпочетат почивка в чужбина.

На Северното Черноморие се гледа като на изключение с това, че има все още незасегнати от масовия туризъм и презастрояването на плажове. Въпреки това мнозина виждат непосредствена опасност и за тези последни девствени кътчета по Черноморието.

В своите коментари онлайн потребителите често правят разлика между морски и планински туризъм, като отношението спрямо планинските курорти е значително по-позитивно. Родопите са посочени като особено подходящо място за прекарване на лятната почивка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *