Шест тайни места, които туристите никога няма да посетят

Японски храм

Снимка www.youtube.com

Сигурно си мислите, че ако имате достатъчно време и пари, ще обиколите и най-неподозираните точки на планетата. Но има места, които ще останат недостъпни за вас, дори и ако разполагате с тези две важни условия, за да се окичите с титлата „пътешественик“. Ето и местата, които са забранени за пътуващи, а най-вероятно ще останат такива докато свят светува.

1. Остров Сюртсей, Исландия
Остров Сюртсей, Исландия
„Поникнал“ в океана през 1967 г., вулканичният остров Сюртсей бързо е обявен за остров на простолюдието, тъй като са го открили моряци от риболовен кораб. Първоначално откривателите му помислили, че е станал пожар на някоя от лодките, тъй като виждали единствено висок стълб дим в морето. След това обаче се появил остров, висок около 40 метра и дълъг близо 550 метра. Днес островът вече е висок 150 метра, а площта му е 2,5 квадратни километра.

Вместо да оставят туристите да се шляят на тази недокосвана земя, учените решават да го запазят без човешка намеса, за да могат да наблюдават процеса на колонизация на растения и животни. Оголената скала, която се намира на 20 мили южно от Исландия, от тогава до днес разкрива много природни тайни, което било достатъчно голямо основание ЮНЕСКО да го обяви за световно културно наследство.

2. Остров Сентинел, Андаманските острови
Сентинели
Островът е обграден от коралови рифове и по-голямата част от него е покрита с гори. Обитаван е от племе, известно като сентинелци, което е прекарало хиляди години в изолация от останалата част на човечеството. Популацията им е оценената на 250-300 души през 2005 г., но опознаването им е изключително трудно, тъй като са враждебно настроени към други хора.

През 2006 г., например, племето е убило двама души, за които решава, че незаконно се навъртат около острова, за да ловят риба. Когато индийската брегова охрана се опитала да поиска телата на жертвите, местните островитяни, които по някакъв начин са оцелели след свирепото цунами през 2004 г. в Индийския океан, „поздравили“ хеликоптера с дъжд от стрели.

3. Пещерата Ласко, Франция

Снимка Уикипедия

Снимка Уикипедия


Когато лабиринтите в пещерата Ласко са открити през 1940 г., за голяма радост на археолозите съдържали някои от най-добре запазените скални рисунки, датирани на 17 300 г. Подземната галерия бързо се превръща в една от най-известните забележителности на Дордон, но през 1955 г. експерти предупреждават, че въглеродният диоксид, топлината и влажността, които се увеличават от туристите, разрушават скалните рисунки. Пещерите са затворени за посетители през 1963 г. и това положение е запазено и до днес.

4. Диего Гарсия, британска територия в Индийския океан
Диего Гарсия
Със своите снежно бели плажове и пъстри коралови градини, Диего Гарсия може да изглежда като идиличен тропически остров, но в този рай отдавна има проблеми. Жителите са били насилствено изгонени през 1973 г., след което правителството на Великобритания построява там голяма военна база и обявява острова за място, недостъпно за официални лица. Правозащитните организации твърдят, че островът е бил използван от ЦРУ за изтезаване на затворници – тайна, която най-вероятно никой никога няма да разбули.

5. Иля де Кеймада Гранде, Бразилия
Иля де Кеймада Гранде
Още проблеми в Рая, този път на бразилския остров Иля де Кеймада Гранде. Островът е изключително притегателно място за туристите, заради слънцето и уникалната природа. Точно това приказно място обаче е обитавано от някои от най-отровните змии на планетата. На тази ограничена площ има 4000 змии – можете ли да повярвате? Може би точно затова островът е наречен „Змийски остров“.

6. Храм Исе Джингу, Япония

Почитан в цялата страна, храмът Исе Джингу се приема за най-свещеното място в Япония, но можете да го посетите само ако сте високопоставен свещеник или член на императорското семейство. Светилището се разрушава и изгражда наново на всеки две десетилетия, в съответствие с представите на традиционната японска религия Шинто за смъртта и прераждането. Тъй като церемонията е доста сложна, много малко хора някога са ставали свидетели на извършването й.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *