Ryanair с амбиции да се премести в базата на Lufthansa във Франкфурт

Летище, Франкфурт

Снимка pixabay.com

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair продължава с агресивната си политика и този път обяви намерението си да се премести в базата на Lufthansa на летището във Франкфурт, съобщава „Ройтерс“. Целта е да бъде постигнат пазарен дял от 20 процента спрямо сегашните 8 процента. Ryanair се цели в клиентите в бизнес класа. Плановете са от Лято 2017 компанията да осъществява полети до четири туристически дестинации в Испания и Португалия от летището във Франкфурт.

В същото време Lufthansa съобщи, че ще предложи по-малко места от планираните на летището, тъй като иска да неутрализира натиска върху цената на билетите заради високите такси на аеропорта.

Затова и основните сили на германския авиопревозвач са насочени към развитието на нискотарифния Eurowings, който беше подсилен с подписване на договори с Air Berlin и Brussels Airlines. По този начин Eurowings ще заеме почетното трето място сред най-големите нискотарифни авиокомпании в Европа – след Ryanair и easyJet.

От своя страна летището във Франкфурт се управлява от „Фрапорт“. Lufthansa притежава около 60 процента пазарен дял във Франкфурт и 8 процента от „Фрапорт“. Германската авиокомпания се надява да спести около 300 милиона евро на година, а изпълнителният директор Карстен Шпор обяви, че това е напълно постижима цел, ако на компанията бъдат предложени идентични условия като тези на Ryanair.

През последните месеци германската компания се тресе от непрестанни стачки на персонала заради ниски заплати и пенсии. Очакванията за ръст на капацитета на Lufthansa са в размер на 8.7 процента за четвъртото тримесечие. Общият растеж за годината ще бъде 5.2 процента, което е по-малко от миналата година, когато ръстът бе 5.4 на сто.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *