В сливенското село Тополчане показват възстановени местни обичаи

гайда, гайдари, народна музика,

Снимка: bg.wikipedia.org

На концерт в сливенското село Тополчане ще бъдат демонстрирани възстановени местни традиции и обичаи. Тържеството ще се състои на 8 ноември (по стар стил Димитровден) от 17.30 часа в ремонтирания салон на Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1934”. Преди години на този ден се е празнувал традиционния събор на селото.

В концертната програма ще се включат над 70 самодейци от съставите при читалището – от ученическа възраст до 80-годишни певци и разказвачи. Те ще покажат съхранените от тях и възстановени празници, които са били неразделна част от живота на тополчанци в миналото.

Ще пеят лазарки, мъжете ще коледуват, ще има кукери и други песни и танци от местни обреди и обичаи. В концерта ще участва професионалният Ансамбъл за народни песни и танци в Сливен.

Салонът в читалището е обновен, поставени са повече от 200 стола. Предишни години е направен нов покрив и саниране на сградата, сменена е дограмата. Предстои довършване на ремонтните дейности.

Преди обед, в 11 часа в местността „Мартарла”, на по-малко от километър на изток от селото, ще бъде открита нова чешма. Тя е изградена от сдружението на местните земеделски производители и животновъди. Тук има естествен извор, близо до водоизточника на селото в м. Студеница. Мястото около чешмата е облагородено, посадени са върби и други дръвчета. Идеята на дарителите е там да се оформи място за кратка почивка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *