Русенски ученици издириха рецепти от XIX век, приготвят 12 от тях

готвач, кухня

Снимка pixabay.com

Автентични рецепти от арменската, еврейската, турската и българската кухня в Русенския регион ще бъдат приготвени от ученити от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в Русе. Инициативата е по проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“, в който участват около 20 ученици и техните преподаватели. Рецептите са от края на XIX и началото на XX век и са подбрани от стари тетрадки, предоставени от Държавния архив в дунавския град. Подбрани са 12 ястия, които ще бъдат материализирани от учениците.

1. Торта „Алказар“ (Арменска рецепта)

2. Пълнени чушки с пиле (Арменска рецепта)

3. Постни зелеви сарми – Пасус толма (Арменска рецепта)
сарми
4. Шаран пълнен с орехи (Българска рецепта)

5. Свинско вретено (Българска рецепта)

6. Тиквеник (Българска рецепта)

7. Баница с месо – Пастел де меренджена (Еврейска рецепта)

8. Касуела (Еврейска рецепта)

9. Кюфтета от праз с месо – Фритикас де праса кон карне молида (Еврейска рецепта)

10. Ичли кюфте (Турска рецепта)

11. Баклава (Турска рецепта)
баклава
12. Саган-долма (Турска рецепта)

На 11 ноември от 9.00 до 12.00 часа в учебно-производствения корпус на гимназията четирима ученици с по един представител на съответния етнос ще приготвят по една рецепта от всяка национална кухня. Останалата част от рецептите и техни съвременни вариации ще бъдат приготвени съвместно от ученици и професионални готвачи. След това е организирана техническа конференция „Модерни вариации на традиционни ястия от русенската регионална кухня“ с участието на шеф Ивайло Димитров и шеф Живко Димитров. Всички ястия ще бъдат включени в кулинарна изложба в хотел „Дунав“.

Всеки гост ще получи кулинарна брошура с приготвените ястия. По проекта ще бъдат отпечатани готварски книги със събраните рецепти, които ще бъдат предоставени на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и читалищата в община Русе.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *