Ангелкова съветва Ловеч да развива балнео и екотуризъм

Ловешка средновековна крепост

Снимка Уикипедия

Природните дадености на Ловеч и региона дават възможност за развитието на балнеоложки и екотуризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, което се срещна с туристическия бранш в града. Тук се намират планинските курорти Рибарица, Орешак, Черни Осъм, Априлци и Беклемето. В региона е и една от най-големите пещери в България – Деветашката пещера, както и Крушунските водопади, достъпът до които вече е възстановен и облагороден.

Област Ловеч може да се похвали с 8 процента ръст на туристите за първите осем месеца на годината, като районът е бил посетен от около 100 000 туристи. Дестинацията е предпочитана основно за културно-исторически и позвателен туризъм, а голяма част от знаковите обекти в региона са включени в онлайн регистъра на атракциите, съставен от Министерството на туризма.

Обектите на Регионалния исторически музей са най-посещавани – повече от 30 000 туристи са ги посетили през първите шест месеца на годината. Първенството държи Ловешката крепост с 11 651 души, следвана от Къкринското ханче с 8734 посетители и музеят „Васил Левски“ със 7474 туристи.

Пред радио „Фокус“ министърът припомни очакванията на ведомството за 4-5 процента ръст на туризма по време на предстоящия зимен сезон. Целта на страната ни е да затвърди отчетения ръст и да се позиционира сред високия клас туристи. В дългосрочен план трябва да бъде възстановена и връзката между бизнеса и образованието, за да бъде разрешен проблемът с липсата на квалифицирани кадри в туризма.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *