Селският хляб върви с Розе, чабатата – с Каберне

хляб, вино

Снимка Организаторите

Селският хляб с трици перфектно се комбинира с Розе или младо плодово червено вино. Черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша Каберне. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с Ризлинг.

Комбинациите бяха представени по време на 23-ото издание на БУЛПЕК при дегустацията на тема „Хляб и вино – истината за една любов“, организирана от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Националната лозаро-винарска камара.

Специалисти в хлебопроизводството и винопроизводството разкриха тайните на правилното съчетаване на различните видове хляб с различни вина. Те представиха за дегустация 4 вида вино (1 бяло, 2 червени, 1 десертно) с 4 вида хляб с различни закваски (3 вида традиционен хляб със закваска, 1 вид сладък хляб със сушени плодове).

Библейската комбинация хляб и вино е актуална и днес. Виното и хлябът имат обща история още от древна Гърция. Напоеният хляб с вино е била всеобща закуска. Когато гръцките поети се събирали да рецитират поемите си, те пиели вино и похапвали хляб.

Но кое всъщност е общото и защо виното и хляба се комбинират толкова добре? Вкусове и аромати от различни видове тесто за хляб могат да бъдат открити в някои видове вина. Любопитно е, че дрождите и естествената ферментация са съставка на виното и на много видове хляб. Традиционно хлябът се използва за прочистване на небцето при дегустация на различни вина.

”Нека тази приказка за неизчерпаемата любов между хляба и виното стигне до нашите, българските потребители, за да бъдат информирани и да имат възможност за избор. Тази приказка показва, че българските хлебопроизводители и винопроизводители имат какво да показват, защото знаят тайните на добрия хляб и доброто вино”, подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *