Увеличават с 30 процента парите за туристическа реклама

Николина Ангелкова

Снимка Пресцентър на Министерство на туризма

С около 30 процента ще бъдат увеличени парите за туристическа реклама догодина. Така те ще достигнат близо 11 милиона лева, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНР. Средствата са предвидена в проектобюджета за 2017 г.

„В момента туризмът е изведен като национален приоритет и на това се дължат рекордите, които отчитаме в сектора“, посочи Ангелкова. Тя акцентира, че основна цел на Министерството на туризма е да разходва средствата за реклама максимално ефективно. „Мисля, че резултатите се виждат – с пъти по-малко средства, ние успяхме да сме конкурентни по отчетените ръстове“, каза министърът на туризма.

Тя коментира, че вече са започнали срещите с бранша за подготовката на Лято‘2017. „Това е нещо нормално за бизнеса – преговорите между хотелиерите и туроператорите започват обикновено още през октомври. Но в миналите години държавата се е включвала на един много по-късен етап, когато всичко е договорено и разпределено. Ние искаме да обърнем този подход и да участваме в процеса от началото до края, като се опитваме по всякакъв начин да подкрепим българския бизнес“, допълни Ангелкова. По думите ѝ вече са проведени и срещи с големите туроператори като „Туи“ и „Томас Кук“, които прогнозират 30% ръст по техните програми за следващия летен сезон.

В навечерието на зимния сезон се наблюдава ръст на ранните записвания, но по-детайлно картината може да се коментира през декември и януари, отбеляза министърът. Тя потвърди предварителните прогнози за 4,5 – 5% ръст за целия зимен сезон. Засега се регистрира ръст от пазари като Русия, Великобритания, Ирландия, Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и Израел.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *