Българските туристи карат ски в Италия, чужденци пълнят зимните ни курорти

сняг, зима, скиори, зимен туризъм, туризъм

Снимка: www.pexels.com

През зимата българските туристи предпочитат да отидат на балнео, спа и уелнес. Основните дестинации са Сандански, Велинград и Хосаря. В сравнение с тях  чуждестранните гости идват у нас, за да карат ски и сноуборд в зимните ни курорти. В последно време обаче все по-често се предлагат комбинирани пакети – спа и активен туризъм.

Българите, които са почитателите на активната почивка през зимата, обичайно са млади двойки или групи, които активно резервират ски и сноуборд ваканции. Те правят ранни записвания основно за зимните курорти в Италия, като престоят е за средно 7 нощувки, заяви Константин Здравков, главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма.

От института прогнозират, че българите, които ще изберат ваканция в наши зимни комплекси са около 850 000. Средната продължителност на престоя ще е между 2 и 3 дни, като за почивката ще похарчат около 295 лв.

Чужденците, които ще изберат да почиват в България през зимния сезон, ще са около 1,7 и 1,8 млн. туристи. Продължителността на престоя средно ще е около 3,5 дни, за което ще отделят близо 450 лв. на човек.

Най-много пари у нас ще оставят англичаните, които запазват и най-дълги почивки. Те остават в България за около 10 дни, информира Монитор. Добри постъпления идват и от Скандинавските туристи.

Очакванията са приходите от туризъм през зимата да отчетат 11 процента ръст спрямо Зима 2015.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *