Въвеждат предварителна онлайн проверка за пътуващите в Европа

летище

Снимка pixabay.com

Предварителна онлайн проверка ще минават пътуващите в Европа с цел бизнес или туризъм. Всеки пътуващ сам ще заплаща сумата за проверката – 5 евро.

Проверката ще става за минути и ще дава на хората 5-годишно разрешение за многократни пътувания в рамките на Стария континент. Обект на проверка ще бъдат документите за самоличност. Ще се изискват и детайли за пребиваването в другата държава.

Ако планът на ЕС за засилване на контрола върху чужденците, които не се нуждаят от визи, бъде одобрен от европейските правителства и Европарламента, той ще влезе в сила в началото на 2020 г.

Мярката ще засегне гражданите на около 60 държави, които могат да посещават държави от Шенгенското пространство без визи, в това число американци, японци и британци, съобщава investor.bg.

Основната цел на промяната е да затвори съществуващите вратички по границите, от които се възползват екстремистите и нелегалните имигранти. Въпросът е особено актуален след терористичните атаки във Франция и Белгия и масовото пристигане на икономически имигранти и бежанци в Гърция.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *