Вход свободен в родната Къща-музей на Петко Славейков във Велико Търново

петко славейков

Входът в родната Къща-музей на Петко Славейков във Велико Търново е свободен. Поводът е 189 години от рождението на писателя.

Документална експозиция ще е на разположение на жителите и гостите на града от 10.00 до 13.00 часа. В останалите дни от годината тя може да бъде разгледана след предварителна заявка в отдел „Връзки с обществеността“ на РИМ.

Петко Славейков е четвъртото дете в семейството на Рачо Казанджията и е роден в Търново на 17 ноември 1827 година. Това се случва в къщата, където днес се помещава музеят, посветен на бележития българин.

„Именно в тази къща той живее до 16-та си годишнина. До тогава се обучава в Търновското гръцко училище, посещава учители в Трявна, завръща се отново в Търново. Започва да работи като чирак в работилницата на своя баща, който е майстор казанджия. Така се стига до 1842 година, когато заедно със своя приятел Христо Драганов, Петко се обучава на български език и започва да пише. Тогава се заражда и любовта му към българската литература“, разказва Светла Атанасова, главен уредник отдел „История на България XV-XVII в.” в Регионалния исторически музей.

Тя припомни и първите поетични опити на Славейков, които той прави като учител в Табашката махала в Търново.

„Тук написва и гневната статия срещу Търновския митрополит, която му довежда и много врагове. Така започва и началото на гоненията за него“, обясни още Атанасова пред „Фокус“.

След това творецът учителства в различни български градове, като най-дълго остава в Трявна, където се раждат и децата му. Живота на поета се разделя условно на два периода – Цариградския, който е тясно свързан с борбите за Независимост, който Славейков води. След Руско-Турската освободителна война започва вторият етап, насочен към законодателна дейност и белязан от участието му в създаването на Търновската конституция през 1879 година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *