Заплатите в туризма: в Европа – 3500 евро, в България – 300 евро

готвач, ресторант, кадри,

Снимка: www.flickr.com/Massachusetts Office of Travel & Tourism

В Европа заплатите в туризма започват от 1200 евро и достигат до 3500 – 4200 евро. В България картинката е съвсем различна. Минималната работна заплата в туризма е 230 евро, а средната – 300 евро. Това заяви председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов.

Положителната тенденция обаче се изразявала в това, че браншът вече говори не само за квалифициране на кадрите, но и за подготовка на персонала. Очакванията били през 2026 г. минималната заплата в сектора да достигне 1850 евро.

Инфраструктура в Бургас затруднявала трансферите и екскурзионното обслужване. Простата аритметика показвала, че полетът от Лондон, Берлин или Москва до Бургас продължава три часа, а пътуването от летнище Бургас до Слънчев бряг – час и 40 минути.

Друг проблем в гилдията е, че туроператори от Варна посрещат туристи от летище Бургас, а туроператори от Бургас посрещат туристи от летище Варна. Това максимално затруднявало обслужването.

Разплащането между българските и чуждите туроператорски фирми обикновено е със забавяне от три месеца, а някои дори продължават до началото на новия туристически сезон.

През изминалото лято в Бургаска област е отчетен ръст на туристите от 18,64 процента. Областта е била посетена от 1 423 000 чуждестранни граждани. Най-голям интерес има от руснаците, следвани от германци, британци, поляци, чехи и израелци. Спад е отчетен при туристите от Казахстан, Узбекистан, Грузия и скандинавските страни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *