Това наистина е Адът на земята – японският град Беппу

Беппу

Снимка Уикипедия

Това наистина е Адът на земята. Японският град Беппу на остров Кюшу постоянно е обвит от пара, благодарение на близо 3000 гейзера, които изхвърлят над 130 000 тона гореща вода всеки ден. Единствено Националният парк Йелоустоун в САЩ може да се похвали с повече. Причината за тази геотермална активност е най-големият активен вулкан в Япония – високият над 5200 фута Асо.

Беппу е най-големият курорт с горещи извори в света, а имената на басейните в курорта не оставят никакви илюзии за жегата, в която ще попаднат туристите. Осемте основни геотермални точки са толкова горещи, че е невъзможно човек да се къпе в тях. Неслучайно те са определени като „осемте ада на Беппу“.

Sea Hell е езерце с вряща синя вода. Shaven Head Hell поддържа температура от 99 градуса по Целзий. „Най-студената“ точка в Mountain Hell е 90 градуса по Целзий. Cooking Pot Hell има шест езера в различен цвят, а температурата в тях варира от 80 градуса по Целзий до точката на кипене. В Demon Mountain Hell или Crocodile Hell е малко по-хладно – това е център за отглеждане на крокодили.

White Pond Hell разполага с езера с температура 95 градуса по Целзий и дзен градина. Blood Pond Hell е езерце с червен цвят. Spout Hell е врящ гейзер, който на всеки 6-10 минути изхвърля фонтани с вода.

При посещението си тук, туристите винаги се радват на топло посрещане и им се предлагат невероятни изкушения – от варени в горещите извори яйца, до къпане в някои от по-хладните езера. Топлата вода обаче служи не само на туристическата индустрия. Тя се използва в домовете на хората и в бизнеса.

Посетителите могат да посетят кратера на вулкана, а в най-близката зона има осигурени места за паркиране. До самия кратер се стига пеша или с лифт, което позволява на посетителите да разгледат кратера отвътре.

Вулканът Mount Aso изригна за първи път от две десетилетия през октомври и покри със сива пепел градовете на 150 мили около него. Япония се намира в т.нар. Пасифик огнен пръстен, където се регистрират голяма част от земетресенията и вулканичните изригвания в света.

На 27 септември Япония претърпя смъртоносно изригване на Mount Ontake в централната част на префектура Нагано. Вулканът изригна неочаквано. Около 63 души загинаха, а пикът беше в разгара на туристическия сезон.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *