Италия произвежда мартини от българско грозде, продава го в САЩ

грозде

Снимка: wikimedia.org

Италия произвежда прословутото мартини бианко от българско грозде и го изнася основно за САЩ. Това заяви Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ). По думите му има голямо търсене на сортове българско грозде извън България. Причината е, че Франция, Испания и Италия изкорениха 700 000 дка бели сортове стари лозя за последните три години.

„Получи се вакуум на пазара и чужди компании от тези държави се насочиха към България. Разбира се, у нас и цените са по-ниски. Например в Германия един кг бяло грозде сорт ризлинг се продава средно по 80-90 евроцента за кг, а у нас е стотинки. Купувачи са основно италианци и германци, но и гърци, румънци и чехи също купуват от нас“, заяви Коев.

Миналата година у нас бяха прибрани 195 860 тона грозде и преработени от винарските предприятия. Кампанията тази година започна три седмици по-рано, защото гроздето узря по-рано, но все още не е приключила. Той посочи, че лошото време и ниските температури ще затруднят процеса, затова и тези количества няма да бъдат със същото качество.

Средният добив тази година е около 600 кг от декар, като очакванията са за реколта от около 360 000 тона. 200 000 т от тях отиват във винарските предприятия, 100 000 т – за производство на ракии, 15 млн. кг българско грозде се изнасят. За производство на оцет се ползват годишно 20-22 млн. кг грозде и останалото е за домашното производство за собствена консумация.

За миналата година България е изнесла 60 млн. л, а 120 млн. л е консумацията вътре в страната, информира „Труд“. Експортът е основно за Русия, страните от Западна Европа, за САЩ над 1 млн. л вино, а за Китай – 5 млн. литра.

Във Франция, която е лидер в световното производство, 47% от виното, което се консумира там, е чуждо.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *