Първият градски лифт във Франция е факт

Брест, Франция

Снимка Уикипедия

Френският град Брест вече разполага с лифт като част от градския транспорт. Това е първият градски лифт във Франция, а на откриването му присъства министърът на околната среда Сеголен Роаял. Министърът определи лифта като транспортът на бъдещето, особено в натоварени с автомобилно движение места.

Лифтът в Брест се движи над река Пенфелд, която разделя града на две части. До скоро прекосяването на реката ставаше по два моста, на които се образуваха задръствания в пиковите часове.

В двете кабини на лифта могат да се качват по 60 души. Разстоянието от единия бряг до другия е 420 метра и се прекосява за по-малко от три минути. Съоръжението може да превозва всеки ден около 1200 пътници. Кабините са така обезопасени, че могат да се движат и при силен вятър със скорост от 110 км/ч. Част от стъклата на кабините се оцветяват при приближаването на жилищни сгради, за да не се нарушава спокойствието на живеещите там.

Градският лифт е на стойност 19 милиона евро. Половината пари са осигурени от субсидии.

Лифтове в мрежата за градски транспорт вече има в Рио де Жанейро, Ню Йорк и Алжир. Във Франция този вид транспорт се насърчава чрез закон от 2009 година и се очаква скоро такъв да се появи и в други градове, сред които Орлеан, Тулуза, Гренобъл, Шамбери, Сент-Етиен и Кретей.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *