Кюстендил с потенциал за СПА и балнео туризъм

СПА

Снимка: pixabay.com

Община Кюстендил има огромен потенциал за развитието на балнео, СПА и уелнес туризма. Влияние оказва близостта на града до Летище „София“, а самата община има традиции, достатъчна леглова база, екологично чисти продукти. Това заяви заместник-председател на Български съюз по балнеология и спа туризъм Сийка Кацарова.

„Виждам развитието на града в положителна посока. Община Кюстендил се включи в проекта „По пътя на римляните”. Надявам се, че следващата година ще посрещате и първите туристи, които ще видят как в миналото римляните са рехабилитирали тук”, каза Кацарова.

Кюстендил е избран и за домакин на четвъртия годишен конгрес на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, който ще се проведе през месец септември 2017 година. Общината е получила от Европейската СПА асоциация отличие за иновативно развиваща се дестинация.

По думите на директора на Института за анализи о оценки в туризма Румен Радев в страната функционират 260 обекта, предлагащи СПА, балено и уелнес услуги.

Около 130 са обектите с подадени документи в Министерство на туризма, с които се получава съответна категоризация. 84 вече са получили сертификат и може да оперират в тази сфера. Очакванията са, че до края на годината броят на обектите със сертификат ще надхвърлят 120.

„Българският съюз по балнеология и спа туризъм има решение до 2026 година средната заплата в хотелите, които са балнео, СПА и уелнес, да бъде 1850 евро, а средната заплата в туристическия сектор да достигне 1400 евро. Едно от ключовите неща, които в последно време се поставя в публичното пространство, как да задържим кадрите и да имаме висококачествен продукт, ние го свързваме със заплащането”, каза Румен Драганов.

Според него обаче, за да се постигне това, трябва да има и развитие на продукта, което води до удвояване, а в някои случаи и до утрояване на заетостта на легловата база. В момента средната заетост на хотелите в България се движи между 33 и 35 процента. По думите му в страната има 1 500 000 празни легла в хотелската база, къщи за гости и други обекти.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *