Оборотите в Созопол скочили с 209 на сто след данъчните проверки през лятото

лупа, пари, евро, калкулатор, проверка

Снимка: pixabay.com

Най-много се е завишил оборотът в Созопол след извършените през това лято проверки от инспектори на Националната агенция по приходите (НАП) в Бургас. Ръстът спрямо миналогодишния сезон е с 209 процента. На второ място се нареждат Черноморец и Синеморец – със 71 на сто, следвани от Приморско – 70 на сто, Обзор – 65 на сто, Слънчев бряг – 39 на сто, и Бургас – 37 на сто.

През изминалото лято инспектори от агенцията извършваха постоянни наблюдения върху най-големите и най-оборотни питейни заведения и места за обществено хранене, както и на други търговски обекти.

По думите на говорителя на НАП-Бургас Христо Узунов, предстои проверка и съпоставяне на данни за броя на нощувките от страна на хотелиерите по Южното Черноморие с такива от летището в Бургас. Целта е да се установи дали се укриват данъци и осигуровки. Ако подобно нещо бъде доказано, ще бъдат насрочени проверки, а след това и ревизии.

Освен ръст при оборотите от приходната агенция отчитат и повишаване с 18 на сто на начисления данък върху туристическите услуги.

45 на сто от установените по време на инспекциите нарушения са за разлики в касовите наличности, а 40 на сто са за неиздаване на касови бележки.
Данъчните власти отчитат и значително повишение – с 18 на сто, в данъчната основа и начисления данък на туристическите услуги.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *