35% ръст на полетите на Летище „София“ през зимния сезон

Снимка freeimages.com

Снимка freeimages.com

На столичната аерогара броят на очакваните редовни и чартърни полети през зимния сезон 2016/2017 г. е 7574, което е ръст от над 35% спрямо миналата зима. Регистрира се увеличение по редица направления – Великобритания 51%, Германия 44%, Гърция 45%, Румъния 25%, Израел 58%, Холандия 34%, Швеция 103%, Швейцария 22%, Белгия 40%, Испания 79%, Италия 67%, Полша 7% и др. В пъти са увеличени заявените полети от Украйна и Дания, а от пазари Ирландия и Грузия след прекъсване, тази зима са планирани полети.

Летище Пловдив също очаква ръст в броя на полетите през зимен сезон 2016/17. От Израел увеличението е с над 20%, Ирландия – над 67%, Русия – над 24% и др. Завишен интерес има и от Великобритания.

„Тези данни са много позитивни, но и поставят категоричното изискване пред нас да сме максимално подготвени и да отговорим на очакванията на тези туристи“, подчерта Николина Ангелкова. Тя обърна внимание, че това ще е трета поредна зима със сериозни ръстове. През периода декември 2015–март 2016 г. България бе посетена от общо над 1,2 млн. чуждестранни граждани, като ръстът им спрямо миналия зимен сезон бе около 5%. Броят на посещенията с цел почивка и ваканция бе близо 661 хил., а увеличението с около 19%.

По-късно същия ден министър Ангелкова участва и в заседанието на Комисията по икономика, туризъм и енергетика на Националното сдружение на общините.

Очакваме около 5% ръст за предстоящия зимен туристически сезон. Независимо от политическата ситуация, ние продължаваме да работим на пълни обороти, за да гарантираме тези позитивни прогнози и да бъдем максимално подготвени за идващата зима. Това каза министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова на среща с представители на местната власт, контролните органи и бранша в Банско. Домакин на нея бе кметът на общината Георги Икономов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *