От Бегликташ до Ропотамо – една приказка край морето

бегликташ

Снимка: bg.wikipedia.org

И да искахме, не можехме да сътворим по-красиво място от това.

От дясната ни страна още се чуваха оживените разговори на чайките, от лявата листата по дърветата се гъделичкаха. А по средата? О, това дори не може да се опише с думи, трябва просто да се усети. Бегликташ – едно наистина магично място. Толкова магично, че когато искаш по-бързо „да се срещнеш със себе си”, идваш тук и медитираш на някой от камъните. Най-добре е да е при изгрев слънце, казва ни туристическият гид, и то не само за да вдишаш от новото начало на деня, а и да успееш да си намериш приятно местенце, преди някой друг да е заел „твоя камък”.

Ние пристигнахме малко след 10 часа сутринта и върху един от камъните се беше разположила малка групичка от десетина младежи. Бяха се отдали на сладка раздумка и май бяха пристигнали доста по-раничко. Забелязахме едно от момичетата по-късно. Беше се шмугнало между два огромни камъка и медитираше. Мястото беше различно в своята екзотика и това до някаква степен се допълваше от посетителите.
По камъните има поставени табелки с кратко описание кой за какво е служел на траките. Но съветът ми е да си наемете гид, който да ви въведе в истинската история на това сакрално място, да ви разкаже легендите, да ви насочи къде е най-силна енергията.

бегликташ

Снимка: bg.wikipedia.org

Бегликташ е тракийско мегалитно светилище, което се намира близо до руините на древния град Ранули. Светилището представлява кръг от камъни с гигантски размери, които са разположени насред поляната. Датировката на учените е от XIV в. пр. Хр. до V в. Древните траки обожествявали тази местност и принасяли различни дарове. Постепенно тя се обособила в своеобразен храм, а с времето започнало изграждането на жилища за жреците. Когато видите мащабите на тези камъни, ще се зачудите как са били пренесени точно тук. Нещо повече – те са подредени в строго определен ред, за да се образува календар, часовник и обсерватория.

Точно срещу входа на светилището се намира каменният трон, на който е седял владетелят или главният жрец. Много добре са запазени изсеченият в скалата жертвеник, който се състои от две вани със свързващи ги улеи, както и главният олтар – огромен камък, който е стъпил върху три точки. Учените останали заинтригувани от факта, че в жертвеника не били открити никакви животински следи, а единствено растителни. Това ги навело на мисълта, че в жертва били пренасяни единствено растения – грозде, смокини, маслини и др.

Светилището е оформено като календар. Върху скалната повърхност са издълбани дупки, като в различните моменти на слънцестоене и равноденствие върху подредените камъни преминават слънчевите лъчи и огряват тези точки. Това място е изумително с точността си. Траките са успели да подредят камъните по такъв начин, че да се образува часовник. Слънчевата сянка пада от главния олтар върху подредените на север от него 6 по-малки камъка. По този начин денят е разделен на шест равни части, а стопаните му се ориентирали по него.

Щом сте стигнали до тези магични места, няма как да не се опитате да преминете между два почти залепнали един за друг камъка. На подобни места винаги има поне по една легенда, която разказва как, ако успеете да се шмугнете в тясната дупка, значи или сте с чисти помисли, или ще бъдете здрави през цялата година. А аз в аванс ще ви издам тайната за успешното преминаване – най-важното е да тръгнете с дясното рамо, защото близо до изхода има огромен камък от дясната страна. Той е най-големият препъни камък за дамите.

Наистина останахме много въодушевени от това място. И трябваше някак си да балансираме притока на енергия с друга приятна разходка – този път с малко корабче по Ропотамо.

ропотамо

Снимка: bg.wikipedia.org

Една от версиите за името на реката е, че е кръстена на гръцката богиня Ро, което в буквален превод означава „тичам“. „Потамо“ означава река. Легендата разказва, че богинята била толкова очарователна и пеела толкова красиво, че успяла да увери пиратите да напуснат района с мир.

Честно казано, тръгнахме за Ропотамо с прекомерни очаквания. Надявахме се да срещнем поне една птица, вписана в Червената книга, или да нащракаме няколко нежни водни лилии, носещи се по течението. Посрещнаха ни единствено водните костенурки. Бяха излезли на припек по падналите клони в реката и стоически позираха за снимки. По някое време попитахме водача на лодката дали не са се замисляли за някакви по-интересни атракции за туристите. Миналата година решили да пуснат в различни части на реката изкуствени крокодили, но, естествено, почти мигновено били разконспирирани от туристите.

Красотата на природата обаче се среща на най-неочакваните места. Ако наистина искате да наблюдавате света на птиците в цялата му прелест, мястото е Природозащитен център Пода в Бургас, който се стопанисва от Българското дружество за защита на птиците. Покривът е превърнат в огромна тераса с изглед към цялата защитена зона. Малко преди да се изкачите по стълбите към терасата, има бинокли, а на площадката е разположена и специална оптика за наблюдение на птиците. Има и две укрития и една кула за наблюдение на пернатите видове. За най-запалените ентусиасти има туристическа пътека, по която могат да влязат по-навътре в защитената местност.

Самата защитена местност е много малка – едва 1 квадратен километър, но е уникална, тъй като в различните си участъци разполага със сладка, солена и смесена вода. Това е изключително привлекателно за повече от 250 вида птици, които по време на миграция спират тук за почивка или за намиране на храна. Миграционният път Виа понтика минава именно през Българското Черноморие и на практика превръща района в едно от най-богатите места на птици в цяла Европа.

На сезон могат да се преброят над 300 000 мигриращи щъркела от цяла Централна и Източна Европа. В местността могат да бъдат видени и много пеликани и грабливи птици. Ако сте любител орнитолог или фотограф, най-добре е да посетите това място в началото на пролетта или в края на есента, когато небето се скрива от огромни ята от мигриращи птици.

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *