680 000 чужденци са посетили България през октомври

туристи, карта, пътуване, Европа, бухал,

Снимка: pixabay.com

Близо 680 000 чужди граждани са посетили страната ни през октомври, което е с над 17 процента повече в сравнение със същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Регистрирано е увеличение при всички наблюдавани цели – със служебна цел, за почивка и екскурзия, с други цели.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври, делът на гражданите от Европейския съюз е 57,1 на сто или с 25 процента повече спрямо година по-рано.

Най-голям ръст е отчетен при гостите от Полша – с над 55 процента, следвана от Румъния, Германия, Обединеното кралство, Белгия, Франция, Гърция, Чехия, Австрия, Италия и други. От страните извън ЕС най-голямо повишение е регистрирано при посещенията на граждани от Украйна – с 15 процента.

През октомври 2016 г. преобладава делът на посещенията с други цели, включително гостувания и транзитни преминавани – 46,8 на сто, следвани от избралите почивка и екскурзия – 35,7 процента и пътуванията със служебна цел – 17,5 на сто.

Близо 90 на сто от пътуванията на граждани от Израел и Македония са с цел почивка и екскурзия.

По работа в България са пристигнали най-много гости от Полша и Италия, а с други цели – Румъния и Гърция.

От НСИ отчитат и 20 процента ръст на пътуванията на българи в чужбина спрямо октомври миналата година, достигайки до 404 000. Най-голям ръст е отчетен към Италия, следвана от Обединеното кралство, Македония, Сърбия, Германия, Австрия, Франция, Румъния, Турция, Гърция и други. Същевременно с 12 процента намаляват пътуванията към САЩ, както и към Унгария, Израел и други.

Най-често българите са излиза извън страната за гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, които се увеличават с над една трета спрямо година по-рано. Следват пътуванията със служебна цел и тези с цел почивка и екскурзия.

През октомври 2016 г. с други цели са били 68,4 на сто от пътуванията към Турция. Всяко второ пътуване към Нидерландия е било със служебна цел, а тези към Италия и Испания с цел почивка и екскурзия са съответно 50,7 и 41,1 процента от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *