Испанска фирма „сля природата с новите технологии“ и сътвори синьо вино

грозде

Снимка freeimages.com

Испанска фирма разчупи рамките на традиционната вино индустрия с изненадваща напитка. Gïk Blue съчетава червено и бяло грозде с органични пигменти и аромати за производството на сладко синьо вино, съобщи Би Би Си.

„Gïk Blue е роден за забавление, за да разчупи стереотипите и да покаже, че има какво още да се случи“, казва един от създателите Аритц Лопес. „Искахме да направи нововъведение и да провокираме малка революция във винарската промишленост и това изглежда като перфектната първа крачка за това“, допълни той.

Какъв е единственият проблем? Никой от приятелския кръг на Лопес не е опитен винар, така че новото синьо вино е получено с помощта на учени от University of the Basque Country, където екип от химици провели проучвания в продължение на две години, за да „слеят природата с новите технологии“.

Gïk съчетава различни разновидности на бяло и червено грозде, като се добавят два органични пигмента, за да бъде променен цветът на виното – антоцианин (от червеното грозде) и индиготин (органично съединение, което обикновено се използва като оцветител за храна). Полученият аромат се подсилва с нискокалорични подсладители, за да бъде създадено вино със сладък вкус.

Ресторанти в Мадрид вече са започнали да предлагат на клиентите си синьо вино. Първоначално те не вярвали, че заведенията предлагат синьо вино, но след това им харесало и започнали да се връщат единствено заради него.

Някои призоваха Gïk да спрат с богохулното изобретение, други го определят като анти-вино. В Испания виното е много тясно свързано с културата, заяви Лопес. „Това не се е променило в продължение на векове. Това е страна, която предпочита традициите, вместо иновациите, но Gïk се опитва да промени това“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *