600 000 евро – най-солената глоба за предлагане на незаконни квартири за туристи в Барселона

flickr.com/Umberto Nicoletti

Airbnb и конкурентите им от HomeAway ще бъдат глобени с 600 000 евро от кметството на Барселона заради подозрения за предлагане на квартири на туристи, без да имат необходимото разрешително за това. Най-известният град на Испания се бори с прекомерния брой посетители, които дразнят местните жители и заплашват да изгонят бедните жители и да разрушат чара на втория по големина град в Испания.

В свое изявление кметството на Барселона обяви, че е стартирано процедура, която ще доведе до налагането на глоба от 600 000 евро за нарушение на изискванията за предлагане на квартири на туристите в интернет. Според регионален закон от 2012 г., всеки апартамент под наем в Каталония може да бъде предлаган на туристи, само ако фирмата е включена в регистър и има разрешително за това. Градският съвет на Барселона заяви, че 3812 жилища на Airbnb и 1744 имота на HomeAway се предлагат без да има такова разрешение.

Председателят на Градския съвет упорито работи за намаляване на броя на посетителите в Барселона, заради страхове, че великолепието на града ще бъде разрушено. Барселона е една от най-популярните дестинации в Европа за краткосрочни почивки.

От Airbnb обявиха, че ще обжалват глобата.

„Преди по-малко от месец ние проведохме среща с представители на кметството и Airbnb обеща да работи съвместно с местната власт в подкрепа на интересите на града”, се казва в изявление на компанията. „Ние от Airbnb искаме да бъдем добри партньори на градовете и ще продължим да търсим активно сътрудничество с Барселона, за да запазим този диалог и подкрепа от страна на обикновените хора, които споделят домовете си”.

В изявление на HomeAway се казва: „Ние съжаляваме за несъразмерната реакция на кметството в Барселона, което изглежда е тръгнало срещу националното и европейското законодателство и срещу препоръките на Европейската комисия…като блокира нормалното развитие на електронната търговия на ваканционни имоти, отдавани под наем чрез интернет платформи”.

„Далеч от това, което кметството на Барселона предполага, платформи като HomeAway представляват бъдещето на туристическата индустрия и осигуряват прозрачност и гаранции за потребителите, тъй като генерират приходи за каталонските семейства, подпомагат малките фирми в региона и имат положително въздействие чрез преразпределението на туристи, предимно семейства и двойки, между различните квартали на града, като по този начин облекчава натискът върху някои туристически зони”.

„HomeAway провежда редовни информационни и разяснителни кампании за регулиране на пазара на наемите, като работи със собствениците на жилища, и открито сътрудничи с властите, за да бъдат намерени решения, които позволяват разпределението на средства по най-положителния начин. По отношение на наложената глоба от 600 000 евро, HomeAway си запазва правото да предприеме правни действия, които могат да бъдат необходими, за да бъдат защитени позициите на компанията”.

В продължение на много години бумът на туризма се разглежда като пример за успех, но постоянните проблеми с шума, повишаването на цените на жилищата и незаконните квартири за туристи са настроили негативно местните жители, които се обявиха срещу безкрайния прилив на посетители в Барселона. Въпросът бе под светлината на прожекторите през август 2014 г., когато вестниците публикуваха снимки на три голи италиански туристки в квартал Барселонета, където има множество незаконни туристически апартаменти. Това шокира местните жители.

През декември миналата година градските власти наложиха 30 000 евро глоба на Airbnb и конкурентите им от HomeAway (което по това време беше максимумът) за предлагане на жилища под наем, за които нямат разрешителни. След това, през месец юни кметството увеличи максималната глоба за подобно нарушение до 600 000 евро, а двете платформи продължиха да предлагат ваканционни апартаменти без разрешителни.

Базираната в Сан Франциско Airbnb твърди, че осигурява полезна услуга, като помага на посетителите да намерят достъпно жилище за временно настаняване и в същото време дават възможност на собствениците на имоти да имат повече приходи. Airbnb работи в повече от 190 страни, а активите й са оценени на около 30 милиарда долара.

През месец юни Европейският съюз предупреди страните-членки, че се опитват да забранят „споделянето на икономиката си” и се опита да защити конкуренцията в ЕС.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *