Книга събира автентични рецепти от русенския край

русе книга рецепти

Снимка: Община Русе

Книга с автентични рецепти „(Не)архивираните ястия“, характерни за русенската регионална кухня от края на 19 и началото на 20 век, е вече факт. Те са събрани от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе.  Книгата излезе от печат в тираж от 500 броя и е резултат от реализирането на проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня”, съфинансиран от Фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН – социален проект на ЕКОНТ, в рамките на проведения конкурс „Знание и растеж“ .

Книгата съдържа 39 рецепти на ястия, характерни за българската, турската, арменската и еврейската кухня в Русенско. В продължение на няколко месеца те бяха издирвани и демонстрационно приготвяни  от ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм, със съдействието на професионалисти. Част от ястията бяха представени и по време на провелата се през миналия месец Дунавска културна конференция в Русе и се радваха на голям интерес.

Представянето и разпространението на книгата „(Не)архивираните ястия“ е  финалът на проекта  „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня”. Неговата цел е утвърждаването на Русе като град, който успешно съчетава традиции и новаторство в областта на кулинарията, получаването и предаването на знания и опит, както и популяризирането на кулинарната професия.

Share

3 comments

  • Откъде може да бъде закупена книгата?

    • Проверете в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе. Със сигурност екземпляри има и в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, както и в читалищата в Община Русе.

      • Благодаря за информацията, но не съм от Русе. От София съм и нямам представа дали в близките месеци някой познат ще пътува към Русе.
        Дали има някаква възможност някой да ми я прати? Може и по Еконт, Спийди с наложен платеж, или да я платя чрез ePay. Ще съм благодарен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *