Удължават туристическия сезон по Южното Черноморие с нови въздушни линии

самолет

Снимка:pexels.com

Нови въздушни линии могат да направят туристическия сезон в област Бургас по-дълъг. Бургас, Несебър, Поморие и Созопол се обединиха около идеята на главния изпълнителен директор на аерогарата в Бургас Улрих Хеппе. Според него сезонът може да се удължи, а оттам и туристите да се повишат, ако се учреди регионален Фонд за развитие на въздушните връзки и в частност за развитието на целогодишен туризъм в общините Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Идеята беше обсъдена по време на среща, организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Данните сочат, че основният проблем пред сектора в областта остава сезонността, въпреки че полетите през тази година отчитат над 22 процента ръст спрямо предходната година. 93 процента от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември. Затова беше поставена идеята за създаването на фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес. Това е така нар. „споделен риск“, който авиокомпаниите изискват за нови дестинации и удължен период на полетите.

Подобен фонд работи и в Южно-централен район от 2010 год., а като резултат от общите усилия са 3 нови редовни линии  на Летище „Пловдив“ и 350 000 пътници за 5 години. Същото би могло да се случи и в област Бургас при внимателно планиране и добра маркетингова схема, подкрепени от местната власт.

Идеята е във фонда общините да участват със собствени средства. Той ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари-май и октомври-декември. Концесионерите посочват, че подобни стъпки ще доведат до откриването на нови работни места, периодът на трудова заетост ще бъде удължен, а приходите от туристически данък – повишени. Също така ще се развие балнео, културен и спортен туризъм, което ще утвърди Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Предложението вече е подкрепено от Бургас, като кметът на града Димитър Николов изрази своята увереност в необходимостта от такива общи усилия. Общинският съвет на областния град вече е гласувал авансово първоначална вноска от 30 000 лв., съобщава topnovini. Предложение за предвиждане на средства до местните парламенти ще направят и кметове на Несебър, Поморие и Созопол.

Share

One comment

  • Идеята е добра, дано успеят да я реализират. Южното черноморие се радва на алкохолен интерес, пъл алкохол може да се пие и през зимата, само трябва да си по-облечен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *