Американските авиокомпании може да позволят телефонните разговори на борда

телефон

Снимка pixabay.com

Авиокомпаниите в САЩ може да позволят на пътниците на борда да разговарят по телефона по време на полет чрез Wi-Fi по предложение на федералните регулаторни органи. Стюардесите и останалата част от кабинния екипаж обаче са се оплакали, че обажданията могат да се окажат разрушителни и да предизвикат повече инциденти. От Министерството на транспорта на САЩ обаче уточняват, че обажданията може да бъдат позволени, ако авиокомпаниите разясняват на клиентите си още докато купуват билетите си.

След това предупреждение клиентите могат да направят други договорености за пътуване. Има 60-дневен период за тестване на услугата. Опцията за налагане на пълна забрана за използване на телефони на борда все още е на дневен ред. Федералната комисия по съобщенията забранява на пътниците да използват мобилните си телефони.

Сара Нелсън, президент на Асоциацията на стюардесите, определи отмяната на забраната за телефонни обаждания на борда като безотговорна. Стюардесите смятат, че обажданията могат да доведат до сбивания между пътниците, които искат да се обадят, и тези, които не искат да слушат разговорите им.

Някои американски авиокомпании считат, че не е от правомощията на федералните органи да регулират опцията за разрешаване на телефонните разговори на борда. Според тях самите авиокомпании трябва сами да определят услугите, които да предложат на пътниците си и в същото време да гарантират безопасността на полетите си.

Southwest Airlines и Alaska Airlines вече обявиха, че нямат планове да позволят гласовите повиквания по време на полет. От Delta Airlines припомнят, че авиопревозвачът от няколко години се противопоставя на телефонните разговори на борда. От United Airlines заявиха, че ще преразгледат предложението и ще се вслушат в мнението на клиентите и служителите си.

Защо не можете да използвате вашия телефон по време на полет?

Повечето авиокомпании не позволяват на пътниците да използват мобилните си телефони за разговори или есемеси от опасения за безопасността или удобството на всички пътници на борда. Забраната е аргументирана с радиочестотата, излъчвана от мобилните телефони, които можели да повредят електронните системи на самолета.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *