Роботи-икономи, сглобявани по поръчка стаи и СПА процедури на базата на ДНК анализ – добре дошли в хотелите от 2060 г.

рецепция, хотел, регистрация,

Снимка: www.flickr.com

Хотелите на бъдещето вече са разкрити – те са много по-различни от заобикалящата ни действителност. Ново проучване показва, че хотелите през 2060 г. ще се създават по поръчка, стаите ще се отключват след разпознаване на лицата на клиентите, а СПА процедурите ще се извършват след обстоен ДНК анализ. Иновативните идеи бяха лансирани от hotels.com, които възложиха на учени от Сан Франциско да изготвят доклад за бъдещите хотели.

Роботи – икономи

Тези автономни роботи могат да бъдат проектирани онлайн при пристигането на клиента. Целта е те да притежават специфични умения, да владеят определени езици и да имат достъп до определен тип информация, за да превърнат хотела в специално място за всеки клиент. Те ще направят всичко за клиента – от посрещане на летището, до предлагане на гурме закуска, гримиране в стаята, общуване, забавление и дори могат да дават бизнес съвети на клиентите.

Хотел по поръчка

Това ще бъдат следващото поколение хотели – тези, които се самоорганизират и преобразяват при всеки нов посетител в зависимост от изискванията и очакванията на потребителите. Самоорганизирането ще става на базата на нанотехнологиите. Всичко това е реалистично да се случи в следващите 20 години, смятат учените.

3D служители във всяка стая

Да отидете на почивка с багаж ще бъде част от миналото, защото 3D принтерите ще преобразяват всяко ваше пътуване. Всичко ще се генерира в реално време в зависимост от желанията на гостите – нов чифт обувки, дрехи, лекарства, дори компютри и мобилни телефони. Пазаруването ще става с помощта на 3D технологии, и то в реално време. Потребителите ще си поръчват стока през интернет, която ще се отпечатва на 3D принтера веднага. Този стандарт може да се предлага във всяка хотелска стая. Хората ще носят в багажа си лични вещи, но те ще бъдат побирани в квантови куфари, които ще имат много по-голям обем, тъй като ще са създадени на базата на „отрицателните пространства”, разясняват учените.

Програмирайте сънищата си

Добрият и възстановяващ нощен сън ще се промени в бъдеще. Леглото в хотелската стая вече няма да бъде само място, където можете да се насладите на спокоен сън, тъй като бъдещите туристи ще могат да избират сами какво да сънуват, преди да заспят. Хотелите ще дават на гостите си достъп до определени технологии, които да програмират сънищата им. Така те ще могат сами да избират подходящия сън за релаксиране през нощта.

Самоорганизиращи се хотели

Следващото поколение хотели ще бъдат мобилни, а местоположението им ще се определя в зависимост от желанието на туристите. Хотелите ще бъдат програмирани да се самоорганизират, използвайки 3D принтери, био клетки и нанотехнологии. Въпросните хотели, естествено, ще съществуват за ограничен период от време. Предвидено е и създаването на цифрова валута, която ще бъде използвана от потребителите за заплащане на услугите.

Уелнес и дълголетие в СПА центровете

СПА центровете следващо поколение ще бъдат тотално различни. Вече ще са отминали дните на масажите. СПА центърът на бъдещето ще се основава на ДНК анализ, а целта на процедурите ще бъде животът на клиента да бъде удължен. Посетителите ще получават персонални превантивни процедури, ще бъдат правени програми за подобряване на здравето им и ще бъдат правени прогнози за евентуалните рискове. В СПА центровете ще се използват най-новите генетични лекарства, които ще предпазват тялото от болести.

Трансфер до летището на бъдещето

Една от най-стресовите части на всяка ваканция е трансферът от летището до хотела. Може би туристите ще бъдат доволни да чуят, че в бъдеще трансферите до аеропорта ще става с високотехнологична висока скорост. Бъдещите превози включват автомобили без шофьор, летящи коли, управлявани от роботи, което ще помага да се избегне трафикът, и, естествено, Хипер лууп – свръзвуков въздушен транспорт, който успява да измине стотици мили само за една секунда.

Мобилни плащания на базата на ДНК анализ

ДНК е различна за всеки отделен човек и в този смисъл е най-добрата лична идентификация. Учените смятат, че това може да бъде използвано при туристически резервации и плащания онлайн. Така, за да платят в хотела, посетителите единствено ще трябва да дадат ДНК-отпечатък, за да се установи кои са. Това означава, че дългите опашки ще останат в миналото.

Туристически аватари

Резервациите на хотели ще се осъществява от индивидуален аватар за всеки посетител, или по-точно цифров агент. Той ще изпълнява всички желания на туриста по време на неговото пътуване. Аватарите ще се грижат за резервациите ви, ще анализират хотели с различен дизайн, отговарящ на изискванията ви, дори ще намират книгата, която искате да прочетете, докато си почивате.

Еко хотели от следващо поколение

Много хотели вече се фокусират върху устойчивото и екологично чисто строителство, но в бъдещето всеки хотел ще бъде напълно биологично чист. Той ще се отличава с енергийна ефективност, енергията за електропреносната мрежа ще се купува и продава от разстояние от възобновяеми енергийни източници, ще се използват единствено безопасни и чисти продукти, а слънчевата енергия ще се използва за затопляне на водата. Еко хотелите на бъдещето ще бъдат със социална насоченост, тъй като всички работещи там ще оказват положително социално въздействие в общността. Заплащането с виртуална валута ще бъде използвано за подобряване и укрепване на околната среда.

Виртуални хотели

Пътуващите ще могат да отседнат в хотели, които ще имат физическа и виртуална част. Това означава, че милиони сценарии ще бъдат възможни в един и същи момент – екскурзия до Африка или пътуване до Мачу Пикчу в Перу. Чрез виртуалната реалност на хотела пътуването ще се персонализира към желаното приключение, история или драма. Потребителите не само ще отсядат в хотел, за да могат да разгледат забележителностите на съответния район, но хотелите ще ги „транспортират” до фантастични светове, за които те могат само да мечтаят.

Гурме в ресторанта

Ресторантите в хотелите ще разполагат с храна, предназначена да отговори на очакванията на небцето на всеки един клиент, като всичко ще бъде на базата на ДНК-анализ. Преди посетителите дори да са стигнали до хотела, тяхната диета или хранително меню ще бъде създадено на базата на ДНК анализ, а целта ще бъде оптимизиране на здравословното им състояние. Храната на бъдещето ще бъде от нов вид, т.нар. гурме-геномика. Това означава, че хората ще могат да си поръчат каквото пожелаят, без да се тревожат дали това е здравословно и дали ще напълнеят.

Тематични хотели

Хотелите на бъдещето ще бъдат създадени на базата на теми. Те ще предлагат развлекателни преживявания. На базата на виртуалната реалност в хотелите могат да бъдат проектирани бойни игри или римски колесници, да се генерират сюжети.

Под вода

С над 90 процента от планетата под вода все още не е реализирана възможността за индивидуални преживявания под вода, което може да е осъществена мечта за много туристи. Хотелските стаи ще бъдат трансформирани в подводни лаборатории, за да се усети естествената красота на природата. С толкова много океани и морета на разположение, туристите вероятно ще бъдат привлечени от морските дълбини.

Космически хотели

Околоземната орбита, Луната, Марс – всичко това ще бъде възможно на достъпни цени. В бъдеще ще бъде възможно да се използва енергията от термоядрен синтез за задвижване и вероятно милиони туристи ще искат да се отправят на вълнуваща ваканция до… друг свят.

Хотелски стаи, контролирани с говор и жест

От дърпането на завесите до изключването на светлината преди лягане в хотелската стая – всичко това вече ще бъде контролирано от интуицията. Посетителите ще казват на телевизора да се изключи, ще направят жест за намаляване на осветлението.

Виртуални забавления

Забавленията, благодарение на виртуалната реалност, съществуват и днес, но в близко бъдеще ще бъдат използвани за създаване на по-интересно пътуване за туристите. Пътуващите не просто ще могат да отидат до Рим, но и ще участват в автентични битки в Колизеума, ще се насладят на уроци по рисуване с Леонардо да Винчи, дори може да изкачат Еверест, докато си стоят комфортно в хотела.

Интернет в хотела

Представете си всяка повърхност в хотелската стая, всяка стена, продукти, етаж, всяко нещо да е интернет адрес. Така през цялото време ще има надеждна интернет връзка, което ще подобри нашето пътуване.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *