Събраха в онлайн регистър 300 паметници на културата в София

Музей на София

Снимка Уикипедия

Онлайн регистър събра на едно място информация за 300 паметници и художествени галерии на територията на Столична община. Приложението е базирано на Google maps. Информацията за съответния обект ще се актуализира постоянно. Пълната информация за всеки конкретен паметник може да бъде откриха с QR код. Всеки жител или гост на София може да го сканира с телефона си. Туристите ще могат да оставят мнението си за съответние обект във форум.

Задачата за създаването на онлайн регистъра била усложнена от включването на художествените елементи, които били напълно неизвестни за широката публика и липсвала информация за тях, съобщи зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов. Художествените елементи включват по-големи фрески, релефи, декоративно-художествени украси на сгради и по-малки инсталации.

Регионалният исторически музей на София ще разчита на доброволци и стажанти по програмите за заетост, които да изготвят биографиите на авторите на различните паметници. По план със стартирането на Дигиталния център през 2017 г. в подземието на Триъгълната кула, ще бъдат обхванати всички паметници и художествени елементи.

Платформата е достъпна на адрес: http://registersofia.bg/.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *