Положителният ефект на Брекзит – чуждестранните туристи харчат повече, заради обезценената валута

en.wikipedia.org

Рекорден ръст от 41 процента на покупките от чуждестранни туристи отчитат през ноември във Великобритания. Ръстът е регистриран в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-голямото увеличение от месец декември 2013 г. Прогнозите за пазаруването по Коледа са още по-оптимистични.

„Периодът около Коледа е невероятно важен момент за британските търговци на дребно”, коментира управляващият директор на Глобъл Блу за Великобритания и Ирландия Гордън Кларк. „Ние очакваме наплив от туристи, както преди, така и след Коледа, тъй като чуждестранните гости купуват уникални британски стоки за подаръци за близките си”.

През месец декември миналата година беше отчетен тревожен спад от 7 процента на приходите от търговия. Китайските посетители, които представляват една четвърт от чуждестранните посетители в Обединеното кралство, се очаква да доминират и през този празничен сезон и да се възползват от обезценената британска валута. Търсенето от страна на азиатския пазар се завръща след спада през 2015 г., причинен от забавянето на икономическия растеж в Китай.

Тайванските посетители също значително са увеличили разходите си при посещение във Великобритания. Ръстът е от 160 процента в сравнение с миналата година. Експерти си обясняват увеличението с резултатите от Брекзит през месец юни. Преди референдума за излизане на Великобритания от ЕС, разходите на чуждестранните туристи са били с 4 процента по-малко в сравнение с първите шест месеца на миналата година.

Първият ръст е регистриран през месец юли – 7 процента, през август – 37 процента, през септември – 29 процента, докато стигнем до впечатляващите 41 процента ръст на приходите от туристи през месеците октомври и ноември. Годишният ръст достига 14 процента в сравнение с миналата година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *