Експерт твърди, че хакери могат да контролират самолета от разстояние

компютър

Снимка pixabay.com

Нови изследвания са установили, че е възможно хакери да контролират самолет от разстояние, съобщава „Дейли Мейл“. Компания за кибер сигурност твърди, че уязвимостта по време на полет идва от развлекателните системи, които могат да се превърнат във врата за осъществяване на действителен контрол над въздухоплавателното средства. При достъп до тях, хакерите могат да фалшифицират информация за полета, да контролират осветлението на борда и дори да откраднат информация от кредитни карти.

Базираната в САЩ компания за сигурност, IOActive, твърди, че най-достъпна е системата на Panasonic за авиационна електроника, която се използва от Emirates, AirFrance, Qatar, American Airlines и Virgin. Потенциалните недостатъци в системата са били открити от главния консултант по сигурността на IOActive Рубен Сантамарта. Според него системата може да осигури достъп на хакерите до информация за полетите, височината, скоростта на самолета и дори показването на фалшив маршрут.

В зависимост от конфигурацията на устройството, пътниците са изложени на риск от измама, тъй като хакерите могат да получат достъп до техните лични данни.

Сантамарта призова авиокомпаниите да бъдат изключително бдителни, когато става въпрос за системите, които използват. Консултантът сам установил, че може да има достъп до системите на самолета по време на полет от Варшава до Дубай. При търсене в интернет след това той успял да открие стотици публично достъпни актуализации за няколко големи авиокомпании.

Говорител на Emirates заяви пред „Мейл Онлайн Травъл“: „Аз мога да потвърдя, че не съществува риск за безопасността на нашите самолети. Ние сме дългосрочен партньор на Panasonic Aviation Corporation и използваме техните системи.“

„Въпросите за киберсигурността на авиацията са от първостепенно значение и ние непрекъснато работим с Panasonic за актуализиране на системите и предприемане на мерки за разрешаване на проблемите. Безопасността на нашите пътници и на екипажа на борда са приоритет за нас и ние няма да ги нарушим“, подчерта говорителят.

Говорител на Virgin заяви пред изданието: „Нашите развлекателни системи са напълно изолирани от системите за управление на полета. Безопасността и сигурността на нашите самолети са основен приоритет и ние работим в тясно сътрудничество с производителите на самолети, Panasonic и всички технически доставчици за гарантиране на безопасността“.

Говорител на United Airlines добави: „В United приемаме много сериозно всички въпроси, които касаят сигурността и предпазните мерки на борда, за да гарантираме, че нашите системи са защитени. Ние подкрепяме отговорнотго разкриване на потенциалните проблеми със сигурността и ще работим заедно с нашите партньори, външни експерти, за да проучим внимателно тези твърдения“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *