Сентръл парк в Ню Йорк и Студиото на Хари Потър в UK са топ атракции за туристите

Сентръл парк

Снимка pixabay.com

Забравете за Гранд Каньон и Емпайър Стейт Билдинг. Сентръл парк в Ню Йорк е най-любимата атракция за туристите в САЩ. Във Великобритания туристите се стичат към студиото на Хари Потър, а не към Бъкингамския дворец. Австралийските чудеса като Улуру и Големия бариерен риф не са толкова привлекателни, колкото Сидни Харбър.

Най-популярните туристически атракции бяха класирани в нова карта на света. Тя е създадена по данни на TripAdvisor. По-голямата част от туристическите атракции по света са 76 природни забележителности.

Историческите забележителности също привличат вниманието, като са избрани 54 дестинации в 29 страни. Акцентът при историческите забележителности са тези с религиозна насоченост. В други 38 страни се осигуряват „генерични“ туристически атракции за посетителите.

Не липсват и природни забележителности в картата, като Ниагарския водопад и Игуаза в Канада и Бразилия. Прави впечатление обаче, че има изкуствено създадени атракции, които набират скорост сред туристите. Сред тях са студиото на Хари Потър във Великобритания.

Историческите места, като Мачу Пикчу в Перу, Ангкор Ват в Камбоджа, Акропола в Гърция и Тадж Махал в Индия са се доказали като неподвластни на времето. Въпреки това, по-нови структури, като кулите Петронас в Малайзия и Музея по антропология в Мексико се изкачиха до върха на класацията, базирана на интересите на самите туристи.

В Европа туристите много се впечатляват от старите градове. Културни и религиозни институции като музея d’Orsay във Франция, Ватикана в Италия и базиликата Саграда Фамилия в Испания също се възприемат като най-доброто място, което всяка страна може да предложи на туристите.

В Африка природните акценти са връх Килиманджаро в Танзания, планината Тейбъл в Южна Африка и Дяволският басейн в Замбия.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *