Европейският съд глоби Ryanair и Aer Lingus с 13.5 милиона евро

ryanair, самолет

Снимка: en.wikipedia.org

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair трябва да плати 12 милиона евро за това, че се е възползвала от ниски тарифи на кратките полети в периода 2009 – 2011 г. Aer Lingus, собственост на International Airlines Group, е задължена да плати 4 милиона евро по същия казус. Постановяването е на Европейския съд.

Случаят започва през 2011 г. Тогава Върховният съд в Ирландия потвърждава решение на Европейската комисия, че ниските данъчни ставки за по-кратки полети са незаконни. В изявление на съда тогава се казва: „Предимството в случая не се състои в това, че тези авиокомпании са предлагали по-ниски цени от своите конкуренти. Ниските цени се обясняват с факта, че въпросните компании са имали възможност да заплащат по-ниски данъци“.

В резултат на това през 2011 г. ирландското правителство променя данъчната ставка за авиокомпаниите, която касае пътувания на кратки разстояния. Тогава Ryanair, управлявана от Майкъл О’Лиъри, публикува изявление с намерението си да търси обезщетение за ненесени вреди.

Share

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *