Очакваме около 200 000 чужди туристи за празниците

пътуване, туризъм, куфар,

Снимка: pixabay.com

Чуждестранните туристи, които ще посетят България само в рамките на коледните и новогодишните празници, ще са около 200 000. Това ще е със 7-8 процента ръст спрямо същия период на миналата година, прогнозират от Министерство на туризма.

Интересът от пазари като Сърбия, Румъния, Гърция и Великобритания остава традиционно висок. Част от чуждестранните туристи от тези страни съчетават ски почивката с празнуване на коледни и новогодишни празници в зимните ни курорти. Тази практика удължава престоя на гостите, посочват от ведомството.

Очаква се през декември страната ни да бъде посетена от над 450 000 чужденци, които са избрали да изкарат зимната си почивка у нас.

Българите, които ще пътуват в страната по празниците пък ще са около 400 000 души, като част от тях ще отседнат при близки и роднини. Интересът към зимните курорти продължава да бъде традиционно висок. Сънародниците ни, които са избрали да изкарат празниците в чужбина, пък са около 150 000 души. Най-често се избира близка дестинация от съседните ни балкански държави, като най-висок остава интересът към Гърция.

Относно отминаващата 2016-а година от министерството посочиха, че тя остава рекордна в историята на българския туризъм. За първите десет месеца на годината България е посетена от близо 7,5 млн. чуждестранни гости. Това е с 1 милион повече чужди гости спрямо предходната 2015 г. или ръст от над 15 процента. За първите десет месеца на годината страната ни е посрещнала повече туристи отколкото цялата 2014 г., която бе обявена за най-силната година в българския туризъм досега.

Приходите от международен туризъм за първите девет месеца на годината са над 5,5 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с близо 15 на сто или 712 млн. лв. повече спрямо година по-рано.

Рекордната 2016 г. е оценена и от европейските институции. България запазва първо място по ръст – 18 на сто, на общия брой реализирани нощувки сред 23-те държави-членки на ЕС спрямо година по-рано.

 

 

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *