Азарея ни връща към вътрешната ни същност

Азарея

Снимка www.azareiya.com

Ако трябва да опишем това място с една дума, тя ще е светлина. Слънцето ни се усмихна още с първите стъпки по алеята. Шестте къщички, подредени в кръг, буквално ни потопиха в отдавна забравена приказка, в която красотата и хармонията бяха сплели ръцете си в името на здравето и вътрешното спокойствие. И светлината вътре в нас също започна лека-полека да си проправя път. С всяка следваща минута думите ставаха все по-излишни, сякаш всичко беше ясно – това е мястото.

Шестте къщички в малкото екоселище Азарея са подредени в кръг. Самите те са кръгли, а на върха на покрива им има малка сфера планински кристал. При изграждането на селището са следвани принципи от фън шуй, Степатия веда – ведическата наука за структуриране на сградите и използване на терена, както и знанията за пирамидите, разказва един от създателите на Азарея инж. Светослав Вълчев. Когато човек влезе за първи път тук, му прави впечатление нестандартният подход и красотата в градината. Но това е само фасадата. Ако останете за по-дълго, няма да ви се тръгва, споделя Светослав Вълчев и ние гарантираме, че е така.

Основната причина за това е разположението на самите къщи. Ако бъдат погледнати отгоре, ще се види, че са разположени в кръг, а от тях тръгват шест спираловидни дървени пътеки към центъра на градината. На върха на всяка къща има поставен планински кристал под формата на малка сфера, който има свойството да балансира космическите и земните енергии. В самия център на градината е разположена пирамидата. Тя е с пропорциите на Хеопсовата пирамида. Основната й цел е да засилва енергията на мястото. Пирамидата се намира точно в пресечната точка между двата диагонала на терена, където според фън шуй се намира бари центърът или душата на едно място.

Още с влизането Светослав Вълчев подчерта, че в зависимост от това на коя страна на пирамидата седнем, ще въздействаме на определени органи или ще повлияем на конкретен здравословен проблем. Много често хората просто сядат за почивка в пирамидата, но след това не им се тръгва.

Погледнато отгоре, селището Азарея представлява тибетска мандала, която според източната философия показва вечното движение в живота. Основната идея на проекта Азарея е да балансира петте елемента в природата – огън, земя, метал, вода и дърво. Тук е обърнато специално внимание на детайла. Всеки кът с растенията и камъните образува определени форми, които засилват ефекта на всеки един елемент. Например от северната страна расте черна черница. Черният и тъмносиният цвят са символ на водата и по този начин дръвчето подчертава елемента вода.

Идеята за създаване на подобно екоселище се родила преди 15 години. „Живея в панелен блок в София заедно със семейството ми. Преди доста години съпругата ми се събуждаше с главоболие. Направихме замерване в панелния блок, оказа се, че има повишена радиация вследствие на чакъл, който е попаднал в бетона. Тогава започнах да се интересувам какво би било оптималното жилище, което да зарежда човека. Четох доста, консултирах се с хора, които имат такива способности и интереси. Оказа се, че типичната прабългарска шатра с тази кръгла форма с осъвременен вариант на конусни пирамиди за покрив е оптималната форма, която дава здраве на хората, които я обитават“, разказва за началото Светослав.

Той съветва всеки, който усеща някакъв дискомфорт, да провери жилището си. Например, ако живеете дълго в жилище, което е построено върху подземни води, те със сигурност са повлияли на здравето ви. „Обикновено по вертикалата се забелязват едни и същи заболявания. Може да проверите хората, които живеят от дълго време там – повече от 10-15 години. Ако имат някакви сходни заболявания, да знаете, че това е възможната причина“, съветва той.

В Азарея се провеждат оздравителни семинари, като възможностите за престой са от 3 до 9 дни. Семинарите са тематични и предварително се обявяват лекторите и темите. През цялото време сте ангажирани и с провеждането на различни видове гимнастики, обикновено базирани на йогата или на енергийните упражнения от Изтока, както и медитации. Няма как да бъде забравен и Троянският Балкан, много често се правят походи в планината. Всичко това е предпоставка за излекуване на здравословни проблеми и дисбаланси. „Хората не идват тук, за да си почиват и да пекат месо на барбекюто, а участват в този процес“, разказва Светослав.

Повече от 100 души са проверили научно дали действително има ефект от престоя в Азарея. Използвани са три методики. И в трите случая се потвърждава, че се нормализира енергийната система и започва мощно отпушване на енергийните меридиани, на чакровата система на човек.

След кратките обяснения защо и как Светослав Вълчев ни предложи да проверим дали имаме енергийни блокажи с един съвсем лесен метод. Той се прави по двойки. Единият човек си вдига напред дясната ръка, а другият се опитва с два пръста да я свали надолу. При 99% от хората в нашата групичка това стана безпроблемно. Това е индикатор за енергийни блокажи, които са предпоставка за по-нататъшно възникване на здравословни проблеми, уточни Вълчев. След това се наредихме в кръг около пирамидата и направихме няколко съвсем лесни асани от йогата.

Интересното беше, че хора, които бяха много скептично настроени към този тип философия въобще, също се включиха в „играта“. Последва отново първият метод и се оказа, че дори за такъв кратък период може да настъпи подобрение.

Чувала съм хиляди истории за хора, които откриват „своето си място“ още със стъпването си там. Разказвали са ми и за хора, които тотално преобръщат начина си на живот, когато се срещнат с древни методи, които повлияват благотворно на здравето и психическото им равновесие. Но най-много ме учуди енергията на това място. Сигурно наистина има нещо магично в Троянския Балкан, щом успява да свали „маските от града“ и да върне онзи истински чист поглед на душата. Да, определено това е мястото.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *