Чифлика и Узана в Топ 5 на най-добрите зимни курорти в България

ски

Снимка pixabay.com

Планинското селце Чифлика в Троянския Балкан, което през последните години успешно развива СПА туризъм, вече се нарежда в Топ 5 на най-добрите зимни курорти на България, наравно с Пампорово, Боровец и Банско. Местността Узана в Стара планина също е оценена по достойнство от любителите на зимните спортове. Ето какво предлага всяка една от любимите дестинации.

Чифлика, Троянски балкан

Селото се намира на 16 километра от Троян, разположено между резерватите Кашка, Васильов и Козя стена. Времето през лятото е сравнително прохладно, а през зимата Балканът прегръща посетителите си с мека снежна пелена. Чихлика е любима дестинация за СПА, селски и еко туризъм. Обикновено посещението там се съчетава с разглеждане на Троянски манастир, Клисура, крепостта Копсис (Анево Кале), Сопот и Копривщица.

Местността Узана, Стара планина

Узана се намира на територията на община Габрово. Чистият планински въздух, тишината и великолепната природа привличат множество туристи през лятото. През местността преминава международният туристически маршрут Е-3, свързващ Адриатическо с Черно море, който на територията на България е известен като туристически маршрут „Ком – Емине“.

Пампорово, Родопи

Пампорово не се нуждае от представяне, нито от определяне на локацията. Разположен е на 1650 м надморска височина в подножието на връх Снежанка (1962 м) в магическите Родопи. Пистите на Пампорово са подходящи предимно за начинаещи заради мекия климат.

Боровец, Рила

Боровец е особено популярен сред софиянци, тъй като се намира съвсем близо до столицата – в община Самоков. Курортът предлага отлични условия за алпийски ски, сноуборд, ски бягане и планинско колоездене. В разгара на сезона снежната покривка достига два метра, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.

Банско, Пирин

През последните години Банско бере плодовете от дългогодишен труд. Курортът е изключително популярен сред чуждестранните туристи и е включван в не една или две класации за най-добрите зимни курорти в цял свят. Най-голямата цел на местната власт и туристическия бизнес в Банско е да превърне района в целогодишна дестинация.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *