Около 40 000 българи избраха круизната екскурзия за последните десет години

круиз, кораб

Снимка: pixabay.com

Около 40 000 българи избраха круизната екскурзия за последните десет години. Всеизвестен факт е, че при всяко едно завръщане от ваканция, човек споделя впечатленията си със средно десет или повече роднини, близки и приятели. Това означава, че при 40 хиляди настоящи пасажера, налице в България са ако не 400 000, то поне 300 000 човека, които имат информация, отзиви и препоръки за този вид почивка. Ако приемем, че поне един от десет от тези 300 000 комбинира „информация от първа ръка“ с желание за личен опит, то най-малкото още 30 000 българи вече проучват различни варианти за първата си ваканция по вода в недалечно бъдеще.

Само за последната 2016 година пасажери на круизни кораби са почти 10 000 българи. Очакванията са поне двукратно увеличение на пасажерите от България, посочват от Българското круиз общество.

Най-търсени към момента са круиз линиите в икономичния сегмент: AIDA, Celestyal, Pullmantur, Thomson. Те привличат около 60% от българския круиз пазар. Повечето от корабите са по-стари, съответстващи ориентировъчно на хотели от категория 2-3 звезди. Посещаваните дестинации са почти изцяло само в Европа.

Около 35% от сънародниците ни се насочват към стандартния сегмент. Това са нови (обикновено до 10-годишни), модерни, големи кораби, с много забавления за всички възрастови групи. Съответстват на хотели от категория 4-5 звезди. Управлявани са от най-големите круиз линии в сектора: Royal Caribbean, MSC, Costa, NCL и др. Предпочитаните дестинации тук също основно са в Европа, но са налице резервации и за Дубай, и Карибските острови. Цените са с около 20 евро на човек на ден по-високи от тези за икономичния сегмент.

Приблизително 5% от българите са с достатъчно натрупан опит в пътуванията и избират круизите от първокласния сегмент: Princess, Holland America или Celebrity. В тази ниша корабите са по-малки от стандартния сегмент като капацитети – в повечето случаи между 1500 и малко над 3000 пасажери. На борда всичко е по-висок клас – обзавеждане и оборудване, храни, напитки, обслужване. Цените са по-високи от тези на стандартния сегмент и в зависимост от кораба, продължителността на маршрута и времето на направа на резервацията започват от около 20 евро на човек на ден повече в сравнение със стандартния сегмент. Избираните дестинации отново са основно в Европа, но това е и предпочитания сегмент за всички останали маршрути по света.

Резервациите в луксозния и ултра-лукс сегменти са няколко десетки на година в България и не представляват съществен сериозен интерес като обеми към момента. Цените започват от около 200 евро на човек на ден и могат да надхвърлят 1000 евро на човек на ден. Преобладаващите резервации са за апартаменти с балкони.

Интересно за наблюдение през последните години е, че някои круиз линии от стандартния сегмент целенасочено започват да изграждат обособени зони с ограничен достъп само за VIP пасажери на корабите си. Това е една нова концепция зониране само от апартаменти, ресторанти със здравословна и гурме кухня, заведения, частен солариум с басейн и релакс зона, придобила термина „кораб в кораба“. Цените тук също започват от около 180 – 200 евро на човек на ден.

В началото на 2017- а година традиционно в целия свят започна т.нар. „wave season“ – време на промоции за резервации на круиз ваканции. Този период продължава до края на месец март и осигурява около половината от пасажерите за отплаванията на корабите през 2017 – а година.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *