Изменения в Закона за туризма защитават при фалит на туроператор

туризъм, пътуване, пари

Снимка: flickr.com

Два са вариантите, които предлага Министерство на туризма за защита на правата на туристите при фалит на туроператор. Първият вариант предвижда всеки туроператор да открие отделна клиентска сметка, по която да се превеждат парите при резервация на почивка или екскурзия. Тази клиентска сметка трябва да бъде различна от сметките на самия туроператор. Така няма да се допуска пари за почивка на клиентите да се използват за инвестиции в хотели, заплати или за покупката на служебни коли. Вторият вариант е да се създаде Гаранционен фонд, в който вноски да правят туроператорите, е записано в проект за промяна на Закона за туризма, който е пуснат за обществено обсъждане.

Според Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, схемата за предлагане на клиентска сметка е почти невъзможно да бъде администрирана. Пред Българско национално радио той изрази мнение, че преди да се правят законови изменения, първо трябва да се коментират с бранша.

По думите на Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм, предложенията са поднасяни под различна форма на сдружения на туризма, но все още няма постигнат консенсус.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *