Плажът „Бургас-Север“ – най-търсен от концесионерите

плаж, море, чадър, пясък, почивка,

Снимка freeimages.com

Най-голям интерес към концесия на плаж е проявен към „Бургас – север“. Това заяви министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. По думите й към някои ивици е имало от два до девет кандидати, за други – само по един.

Според нея сега е моментът да се изберат управители на ивиците, за да може летният сезон догодина да протече нормално и да доведе до ръст на туристи.

Министърът отбеляза, че общо 34 договора на плажове, отдадени на концесии, са изтекли.

„Голяма част от тях ще бъдат довършвани в мандата на служебния кабинет, защото откриването на една процедура не означава, че тя се решава за един ден. Всички изисквания за това да се случва са описани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Там, където те не са уредени, са в Закона за концесиите“, подчерта Ангелкова.

На 10 ноември кабинетът реши да започне отдаването на концесия на 8 плажа, като в момента тече подготовката на още 6 такива процедури.

Тя бе категорична, че цената на чадър и шезлонг не предопределя избора на концесионер. Ангелкова обясни, че критериите за избор на концесионер са подбрани от Министерски съвет. В тях 40 процента тежест има предложената цена за един брой чадър и един брой шезлонг, 40 на сто – цената за концесионно възнаграждение, и 20 процента са за допълнителните услуги.

Ангелкова заяви още, че държавата е стартирала процедура да си върне обратно плажа „Слънчев бряг Север“, тъй като концесионерите отказват да го предадат доброволно и са завели дело по случая. Тя припомни, че има решение на Министерски съвет от 2015 г., в което се казва, че до 30-и септември 2016 г. бъдат открити нарушения, то концесията ще бъде прекратена. По думите й по време на ежемесечните проверки, е откривано нарушение при всяка инспекция. Това задвижило процедурата от 2015 г.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *