400 000 българи са посрещнали празниците в страната, 140 000 са избрали чужбина

коледа, самолет, пътуване

Снимка: cheapair.com

Около 400 000 българи са почивали в страната, а близо 140 хил. наши сънародници са избрали дестинация в чужбина за коледните и новогодишните празници. В статистиката обаче не влизат българите, отседнали в собствени къщи и вили или при свои близки в България. Това съобщи министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова пред Българска национална телевизия.

Министърът посочи, че все още няма официална статистика за чужденците, посетили страната ни през декември. Първите данни обаче показвали, че у нас са избрали да празнуват около 200 000 души. Това е с между 7 и 10 процента повече спрямо година по-рано. Най-голям интерес към България като дестинация за празниците е проявен от граждани на Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Великобритания и други.

Ангелкова посочи, че се очаква и много добър зимен сезон. Прогнозите са той да продължи до средата на април.

„Смятам, че след двата последни успешни зимни сезона ще надградим постигнатото, поне това подсказват ранните записвания и очакванията на хотелиерите“, посочи министърът.

По думите ѝ прогнозите на министерството са за ръст между 5 и 7 на сто за зимния сезон. По данни на бранша продажбите се движат с добри темпове и има повишен интерес от Румъния, Молдова, Гърция, Сърбия, Македония, Великобритания, Турция и др.
„Резултатите, които постигаме, са следствие от действията, които предприехме още през 2015 г. за рекламата на страната и вече ги виждаме днес“, посочи Ангелова.

Тя посочи, че през тази година България ще се представи на 45 международни туристически изложения, ще стартират и около 100 тура за чуждестранни журналисти и туроператори в страната.

„Продължаваме и работата с големите туроператори, която се оказа изключително ефективна“, обясни министърът на туризма.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *